fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Hamas oslobodio još 12 talaca, očekuje se puštanje 30 Palestinaca

U okviru razmjene u utorak trebalo bi da bude oslobođeno 30 Palestinaca, saopštili su katarski zvaničnici.

Obje strane su se složile da produže primirje do srijede, uz još dvije planirane razmjene talaca koje drži Hamas u zamjenu za palestinske zatvorenike. Ali Izrael je obećao da nastaviti rat “punom snagom” kako bi uništio Hamas kada bude jasno da više taoci neće biti oslobođeni prema sporazumu.

Katar je pomogao u pregovorima o produženju, dok su Sjedinjene Države, koje pozivaju na primirje sve dok se taoci oslobađaju, saopštile da pozdravljaju produženi prekid borbi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u saopštenju da je prekid borbi “omogućio značajan porast dodatne humanitarne pomoći nevinim civilima koji pate širom Pojasa Gaze”.

On je rekao da SAD neće zaustaviti svoje diplomatske napore dok svi taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni.

Dujana Atun, palestinski zatvorenik, oslobođen na osnovu sporazuma Izraela i Hamasa. (Foto: Silwanic/via REUTERS)

Četvrta zamjena talaca koje Hamas drži za palestinske zatvorenike završena je kasno u ponedjeljak. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oslobođeno 11 talaca koje drži Hamas, a izraelska zatvorska uprava da je oslobođena grupa od 33 palestinska zatvorenika.

Ukupno, 50 izraelskih talaca i 150 Palestinaca oslobođeno je tokom prva četiri dana.

Izraelska vojska je saopštila da je nekoliko vojnika ranjeno pošto ih je Hamas napao u sjevernom pojasu Gaze, što je, kako se čini, prvo ozbiljno kršenje primirja vezanog za oslobađanje talaca.

Prema izraelskim odbrambenim snagama (IDF), tri eksplozivne naprave su detonirane u blizini snaga na dvije odvojene lokacije u sjevernom pojasu Gaze “kršeći sporazume o primirju”.

“U oba slučaja, snage IDF su bile unutar dogovorenih linija prekida vatre”, navodi se u saopštenju.

Hamas je optužio IDF da je prvi prekršio dogovoreno primirje. Portparol vojnog krila grupe rekao je da su njeni borci odgovorili na “jasno kršenje” sporazuma na sjeveru teritorije, što je rezultiralo sukobom, ali nije iznio dalje detalje.

Demonstrant hoda pored zapaljenih guma u okupiranoj teritoriji na Zapadnoj pobali, 27. novembra 2023, pred očekivano oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Demonstrant hoda pored zapaljenih guma u okupiranoj teritoriji na Zapadnoj pobali, 27. novembra 2023, pred očekivano oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Dok produženi prekid vatre pruža izglede za duže primirje, Izrael ostaje nepokolebljiv u navedenom cilju slamanja vojnih kapaciteta Hamasa i okončanja 16-godišnje vladavine te grupe Pojasom Gaze, uskom teritorijom duž Sredozemnog mora, nakon šokantnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi i zarobljeno oko 240 talaca koje su militanti Hamasa odveli u Gazu.

U izraelskoj ofanzivi na ekstremiste u Gazi koja je uslijedila, ubijeno je više od 14.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima koje kontroliše Hamas.

Hamas, koji su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju, i druge ekstremističke grupe još uvijek bi mogli da drže do 175 talaca, što je dovoljno da potencijalno produži prekid vatre za dvije i po nedjelje.

Ali, u grupi talaca je i izvjestan broj izraelskih vojnika, a ekstremisti bi mogli da postavljaju strože zahtjeve za njihovo oslobađanje.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...