fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Hadžiselimović: ASA Grupa nastavlja s investicijama, u BiH postoji veliki potencijal

ASA Finance, članica ASA Grupe, emisijom obveznica planira prikupiti 30 miliona KM, koji će biti usmjereni na ulaganja u projekte iz oblasti zdravstvenog sektora, energije, industrijskih nekretnina i nearshoringa.

Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Grupe, za Bloomberg Adriju kaže da je ovaj potez jedan od pokazatelja opredijeljenosti za razvoj bosanskohercegovačkog društva.

“Emisijom obveznica napravili smo iskorak u našem poslovanju, nudeći nove modele ulaganja za građane i kompanije iz BiH”, kaže Hadžiselimović.

Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Grupe

Hadžiselimović pojašnjava da je stalni rast depozita u BiH jasan signal da u našoj zemlji nema prilika da se novac investira na kvalitetan način, što potvrđuje činjenica da vrijednost štednje na računima bh. građana iznosi skoro 15 milijardi KM.

“To je veliki potencijal za investicije u državi kao što je BiH, a vjerujemo da smo mi pravi partneri na tom putu. Naš fokus će biti na dijelu projekata iz oblasti zdravstvenog sektora, energije, industrijskih nekretnina i nearshoringa, kao i projektima koji osiguravaju visoku profitabilnost”, pojašnjava Hadžiselimović.

Ističe da je ASA Grupacija u ovoj godini realizirala dva značajna projekta – u aprilu je počela raditi ASA Bolnica, a u junu će početi raditi fotonaponska elektrana (FNE) instalisane snage panela 10 MW na području općine Bosanski Petrovac.

“Na tragu ova dva realizovana projekta te gore definisanih oblasti nastavit ćemo daljnje investicije”, dodaje.

Pravovremeno reagovanje na prilike

Kada je riječ o budućim planovima Grupe, Hadžiselimović kaže da će nastaviti razvoj finansijske divizije u okviru koje nude širok spektar usluga i proizvoda, a “upravo i ovaj iskorak emisijom obveznica predstavlja neku vrstu najave da planiramo imati aktivnu ulogu u daljnjem razvoju tržišta kapitala u BiH”.

Govoreći o stanju u bh. ekonomiji, Hadžiselimović smatra da potencijal postoji te da je potrebna hrabrost i jasna strategija uz odgovarajuće resurse. Dodaje da postoji dosta akumuliranog iskustva kroz udruženja i komore, te da je veoma bitno da se “taj glas čuje i uvaži kroz razgovore s predstavnicima vlasti”.

“Ključno je pravovremeno reagovati na prilike koje nam se ukazuju. Ako propustimo priliku, pitanje je da li će se ona ikada ponovo javiti. U posljednjim godinama dosta je aktuelna tema ‘nearshoringa’, ali nisam siguran da smo ovu temu kao država do sada dovoljno iskoristili”, zaključuje Hadžiselimović u razgovoru za Bloomberg Adriju.

Prilika za investiciju u inovativne i održive projekte: ASA Finance najavljuje emisiju obveznica

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...