fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Gradonačelnik Brčkog najavio državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom nogometu

Brčko će 28. maja biti domaćin državnog prvenstva Specijalne olimpijade u inkluzivnom nogometu na kojem će nastupiti više od stotinu sudionika iz pet gradova.

Državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom nogometu provodi se u organizaciji JU Treće osnovne škole Brčko distrikta BiH, Specijalne olimpijade i Nogometnog saveza BiH uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je u ponedjeljak na press konferenciji izrazio zadovoljstvo jer je Brčko distrikt BiH po prvi puta domaćin ovog značajnog događaja, priopćeno je Vlade Brčko distrikta.

“Ovakva natjecanja su u funkciji socioekonomske i društvene inkluzije, povećavaju solidarnost i empatiju, samopouzdanje i samokontrolu. Sport je najvrjednija sporedna stvar na svijetu i Vlada Brčko distrikta BiH će nastaviti podržavati ovakve manifestacije. On je i u funkciji borbe protiv stigmatizacije i marginalizacije osjetljive populacije, naših učenika. Prema određenim statistikama incidenca djece s intelektualnim poteškoćama i fizičkom invalidnosti je oko 6-8 posto i ovoj populaciji ćemo posvetiti posebnu pažnju. Ovi mladi ljudi trebaju u svakom pogledu biti ravnopravni članovi društva i trebaju se osjećati sigurnim i voljenim. Nadamo se da ćemo uz ovakve aktivnosti biti na dobrom putu da se ova populacija situira u centar društvene i političke pažnje”, kazao je Nišić.

Direktor JU Treće osnovne škole Brčko Vladimir Simić ovom prilikom zahvalio se Vladi Brčko distrikta BiH na podršci ovom sportskom događaju.

“Moram podsjetiti da naša škola ima tri odjela učenika s posebnim potrebama i trudimo se da ih na svaki način uključimo u društveni život našeg grada i da im damo šansu da pokažu sve svoje potencijale”, kazao je Simić, naglasivši da je ova manifestacija ekvivalent državnom prvenstvu u nogometu.

Koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt BiH Sanel Bašić naveo je da će se ovo prvenstvo u kojem sudjeluje oko stotinu sudionika iz pet gradova održati po pravilima Specijalne olimpijade i Nogometnog saveza BiH.

“Sutra ćemo poslati poruke prijateljstva i ljubavi iz Brčko distrikta BiH, poruku da su osobe s invaliditetom uvažavani članovi društva, kao i poruku da Distrikt živi inkluziju u pravom smislu te riječi”, istakao je Bašić.

Prvenstvo će se održati u dvorani Tehničke škole s početkom u 10:30 sati.

(FENA)

The post Gradonačelnik Brčkog najavio državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom nogometu appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...