fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Grad na sjeveru BiH zovu privrednim čudom: Cijela Evropa ovdje kupuje dijelove za auta

Jedan od najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini, kada je industrija u pitanju, je Gradačac.

Zanimljivo je da privredu ovog kraja na sjeveru BiH nose dvije oblasti, a to su metalska, tačnija automobilska industrija, i proizvodnja mlijeka.

To se vidi po vodećim kompanijama iz Gradačca, piše BiznisInfo.ba.

Najveća firma u ovom gradu je gigant metalske industrije TMD Group koji je prošle godine imao ukupne prihode od 147 miliona KM.

Kompanija u vlasništvu porodice Hanić prepoznata je na cijelom tržištu Evropske unije, a radi visoko precizne proizvode od čelika za automobile, željeznice i industriju aplikacije.

Na drugom mjestu je “TMD Automobilska industrija” u vlasništvu slovenačkog Cimosa. Ova kompanija lani je imala prihode od 115 miliona maraka.

Na trećem, četvrtom i šestom mjestu u firme koje se bave proizvodnjom i trgovinom mlijekom. Treći je Lactalis BH s prihodima od 90 miliona KM, četvrti Inmer s prihodima od 68 miliona, dok je peti Mi99 s prihodima od 62 miliona maraka.

Još jedan metalski div, Kovgrad, je na petom mjestu sa prihodima od 63 miliona maraka. Sedma je firma za proizvodnju metalnih konstrukcija Limocont (40,8 miliona), a osmi je Wagner Automotiv – oko 35 miliona KM.

Slijede firme Modernizacija i Mlin Nezić koje zatvaraju listu deset najvećih kompanija u ovom gradu po prihodima u 2024. godini.

Već na 11. mjestu je firma TMD Automotive.

Zaista, u ovom gradu je ogroman broj uspješnih kompanija, a automobilska i mljekarska industrija su nosioci razvoja.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...