fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Godišnja inflacija u avgustu u BiH iznosila 4,7 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u avgustu u prosjeku su više za jedan odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,7 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u prosjeku su skuplji za 0,6 odsto u odnosu na jul, alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,4 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, zdravstvo za 0,5 odsto, prevoz za 3,7 odsto, rekreacija i kultura za 1,2 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,3 odsto.

U avgustu u odnosu na prethodni mjesec odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,4 odsto, a komunikacije za 0,1 odsto.

Nivo cijena u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,7 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su skuplji za osam odsto, alkoholna pića i duvan za 4,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 7,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 8,1 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 3,4 odsto, komunikacije za 1,7 odsto, rekreacija i kultura za sedam odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 7,3 odsto, te ostala dobra i usluge za 9,2 odsto.

Odjeća i obuća u avgustu u prosjeku su jeftiniji za 5,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a prevoz za 6,4 odsto, prenosi Srna.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Vijesti

U tuzlanskom naselju Dokanj jučer se dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 33-godišnji radnik iz Zavidovića, potvrđeno je iz kantonalne policije....