fbpx

Godišnja inflacija u avgustu u BiH iznosila 4,7 odsto

od Urednik

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u avgustu u prosjeku su više za jedan odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,7 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u prosjeku su skuplji za 0,6 odsto u odnosu na jul, alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,4 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, zdravstvo za 0,5 odsto, prevoz za 3,7 odsto, rekreacija i kultura za 1,2 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,3 odsto.

U avgustu u odnosu na prethodni mjesec odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,4 odsto, a komunikacije za 0,1 odsto.

Nivo cijena u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,7 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su skuplji za osam odsto, alkoholna pića i duvan za 4,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 7,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 8,1 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 3,4 odsto, komunikacije za 1,7 odsto, rekreacija i kultura za sedam odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 7,3 odsto, te ostala dobra i usluge za 9,2 odsto.

Odjeća i obuća u avgustu u prosjeku su jeftiniji za 5,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a prevoz za 6,4 odsto, prenosi Srna.

(Biznis.ba)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.