fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Godinu dana zatvora za zločine nad srpskim civilima u Derventi

Okružni sud u Doboju osudio je u utorak, 12. februara Harisa Skelića na godinu dana zatvora za ratne zločine nad civilima u Derventi, gradu na sjeveru zemlje.

Skelić je proglašen krivim da je od maja do juna 1992. godine u logorima “Rabić” i “Polje” u Derventi fizičko zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

U optužnici je navedeno da su u tome učestvovali i drugi neidentifikovani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te njegov brat blizanac Muris Skelić, koji nisu dostupni pravosuđu u Doboju.

Haris Skelić je prethodno sklopio sporazum o priznanju krivice sa Okružnim javnim tužilaštvom Doboj.

Prema sporazumu, obavezao se da četvorici oštećenih isplati po 2.500 maraka (1.250 evra) odštete.

U kaznu će biti uračunato vrijeme koje je Skelić proveo u pritvoru, počev od 16. avgusta prošle godine, kada je uhapšen u Njemačkoj, gdje se nalazio u ekstradicinom pritvoru u Minhenu.

On se od 19. oktobra 2023. godine nalazi u pritvoru u zatvoru u Doboju.

Sud je donio i rješenje o produženju pritvora, koje može trajati do pravosnažnosti presude, a najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne.

Prije hapšenja u Njemačkoj i izručenja u BiH, Skelić je živio u američkoj saveznoj državi Masačusets, gdje je radio kao vozač autobusa.

Pored američkog, Skelić posjeduje bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo.

U Bosni i Hercegovini je od 1992.-1995. godine kao posljedica rata život izgubilo oko 105.000 osoba.

Prema podacima Demografske službe Haškog tužilaštva o demografskim kretanjima i procjeni ljudskih žrtava po nacionalnoj strukturi, najviše je stradalo Bošnjaka, više od 68.000, potom Srba skoro 23.000, Hrvata oko 9.000 i oko 5.000 ostalih.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...