fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Genijalni Buffet: Prodao dionice američkog giganta pred talas štrajkova

Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta prodao je sve svoje dionice General Motorsa (GM) u vrijednosti od 850 miliona dolara u prošlom kvartalu, prema podnesku Komisiji za vrijednosne papire.

Dionice proizvođača automobila, koji je nedavno prognozirao da će štrajk automobilskih radnika ove jeseni smanjiti zaradu prije oporezivanja za oko 800 miliona dolara ove godine, pale su oko 0,3 posto u srijedu.

GM holding čini mali postotak Berkshireovog portfelja od 313 milijardi dolara.

Čuveni investitor iz Omahe također je u trećem tromjesečju rasprodao neke druge dionice Berkshirea, uključujući Amazon, HP, Chevron, Procter & Gamble, UPS, Mondelez International i Johnson & Johnson.

Generalno, Berkshire Hathaway je bio neto prodavač dionica u prošlom kvartalu: firma je prodala oko 7 milijardi dolara vrijednih dionica i kupila 1,7 milijardi dolara. U protekloj godini firma je prodala oko 40 milijardi dolara vrijednosti dionica.

Ipak, Berkshire Hathaway je nabavio neke dionice satelitske radijske firme Sirius XM, kupivši gotovo 10 miliona dionica za ukupno 50 miliona dolara – ili nešto manje od 1 posto ukupne tržišne vrijednosti Siriusa – u trećem kvartalu.

Dionice Siriusa u srijedu su porasle za gotovo 6 posto.

Berkshire je završio kvartal s rekordnih 157 milijardi dolara u gotovini. Firma je imala oko 147 milijardi dolara na kraju drugog tromjesečja i potukla svoj prethodni rekord od 149 milijardi dolara, postavljen 2021. godine.

Novac, koji se uglavnom drži u kratkoročnim državnim obveznicama, značajno je porastao kako su se kamatne stope povećavale i kako je sklapanje poslova na Wall Streetu presušilo, dajući Buffettu manje mogućnosti za stjecanje novih kompanija.

Buffett je ranije ove godine odbacio Fitch Ratingsovo snižavanje američkog kredita s najvišeg AAA razreda na AA+, rekavši CNBC-u 3. avgusta da je Berkshire te sedmice kupio američke državne obveznice u vrijednosti od 10 milijardi dolara nakon što je isto učinio sedmicu dana prije.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...