fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

FUCZ dostavila 20 isušivača Općini Bosanska Krupa

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) dostavila je 20 isušivača Općini Bosanska Krupa, potvrdili su Feni iz FUCZ. 

– Općina Bosanska Krupa postala je Federalnoj upravi civilne zaštite zahtjev za isušivače. Kako se voda počela povlačiti, obzirom da nemaju dovoljan broj isučivača, obratili su se sa zahtjevom za njihovu dostavu. Kako isušivači koji su im ustupljeni od Kantonalne uprave Civilne zaštite nisu dovoljni, FUCZ je dostavila još 20 isušivača – kazala je Feni glasnovornica FUCZ-a Majda Kovač.

Naglasila je da Federalna uprava civilne zaštite stoji na raspolaganju te ukoliko bude još nekih zahtjeva FUCZ će reagirati na osnovu toga. 

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, dostavilo je obavještenje da je jutros u 07. 23 sata, pri koti 269.36 m.n.m. dat nalog za otvaranje jedne klapne preljevnog organa u HE Jablanica, navodi se u jutrošnjem redovnom izvještaju FUCZ o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

Na području Unsko-sanskog kantona, u gradu Bihaću, vodostaj rijeke Une iznosi 129 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 146 cm. (kritična tačka je 100 cm). Nakon prestanka padavina, došlo do poboljšanja stanja, voda se povlači na području grada i polako se život normalizuje. Od nadležnih organa poduzimaju se sve neophodne mjere i radnje u cilju pomoći ugroženom stanovništvu.Tokom jučerašnjeg dana izvršeno je uklanjanje odrona u naselju Ribići.

Na području grada Bosanska Krupa vodostaji rijeka i rječica su u opadanju.

Zbog izlijevanja rijeke Une i dalje su poplavljeni poslovni objekati, veliki broj stambenih i pomoćnih objekata u naseljima: Bužimkići, Bihaćka, Trg Alije Izetbegovića, Zeleni otoci, SRCAda, Pazadžik, Luke, Međumostovi, Proleterska, 503 Slavne bbr, Poslovna zona Pilana, Mašići, Halkići, Podvran, Drenova glavica, Redžići, ul.Otočkih heroja, Unska, Međumostovi u Bos.Otoci, lokalni put za Drenovu Glavicu i više ulica uz rijeku Unu, zatim Krušnica poljoprivredno zemljište, poslovni, stambeni i pomoćni objekti, prekid saobraćaja na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Klizište je u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Stanje vodotoka na području grada Cazin su u fazi povlačenja vode u korita bez daljeg ugrožavanja stambenih, pratećih objekata i poljoprivrednih parcela. Svi putni pravci su prohodni od regionalnih,magistralnih i lokalnih puteva na području Cazina. Zatvoren je most u Mutniku naselje Pervizi za saobraćajnu komunikaciju zbog njegovog oštećenja. Komisije za procjenu šteta usljed poplava i snimanje stanja klizišta jučer su izašli na teren i u toku dana nastavljaju sa svojim aktivnostima. Po povlačenju vode stambeni i prateći objekti bit će dezinfikovani i tretirani od Doma zdravlja Cazin i veterinarske stanice Cazin. Zbog padevina došlo je do aktiviranja starih i novih klizišta. Građanima ugroženim od poplava podijeni su isušivači za vlagu s ciljem stvaranja uslova za stanovanje u prizemnim spratovima.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 282 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio je 341 cm, (kritična tačka je 310 cm). Prestankom padavina, došlo do poboljšanja stanja, voda se povlači na području Općinei polako se život polako normalizuje. Nadležni organi poduzimaju se sve neophodne mjere i radnje u cilju pomoći ugroženom stanovništvu.

U općini Ključ, nivo rijeka Sana i Sanica su u opadanju, poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Nema ugroženih objekata.

Stanje u općini Bosanski Petrovac je uredno.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona vodostaj na hidrološkoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07.00 sati, iznosio je 327 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 333 cm ( 280 cm redovna odbrana od poplava).

U skladu sa Odlukom Agencije za vodno područje Jadranskog mora od danas, proglašen je završetak izvanrednih mjera odbrane od poplava na poplavnom području rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat (TMT) i rijeke Vrijoštice, a u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena u 07.00 sati: Bosanski Brod – 711 (pripremno stanje), jučer 697; Bosanski Šamac – 586 (normalno stanje), jučer 554; Orašje – 772 (pripremnostanje), jučer 752.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je povećan.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,51 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 18 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,61 m3/s.

Nivo vodostaja na rijeci Spreči, mjerno mjesto Karanovac, u 07.00 sati je 176 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 300cm).

Rijeka Tinja, mjerno mjesto Srebrenik je 59 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 390 cm.

Na području Kantona 10 rijeke i potoci su nabujali, nema dojava o poplavama.

Na području USK-a Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala 10 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata. Vatrogasna jedinica Grada Bosanska Krupa imala je devet tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata u ulicama Dana nezavisnosti, gen. Mirsad Sedić, Radnička, Podvran, te u ulici Unska-Ćevanuše. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tri tehničke intervencije ispumpavanje vode iz objekata u centru grada. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju ispumpavanja vode iz garaže u mjestu Trnovi.

Na području HNK-a Vatrogasna jedinica grada Čapljina tokom protekla 24sata vršila je obilazak nasipa i vodnih područja, te vršila kontrolu vodostaja na području grada Čapljine.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona u općini Grude, te gradovima Široki Brijeg i Ljubuški zbog obilnijih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode te se prije upotrebe preporučuje prethodno prokuhavanje.

U USK-a zbog plavljenja isključena je trafostanica Kolodvor u gradu Bosanska Krupa. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u vodoopskrbnom sistemu grada Bihaća, te se zbog toga potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, navodi se, između ostalog, u izvještaju FUCZ. 

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...