fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Francuska šalje ratni brod da pruži medicinsku pomoć Gazi

Dixmude će isploviti “početkom sedmice i stići u Egipat narednih dana”, saopštio je ured predsjednika Emmanuela Macrona.

Za početak sedmice planiran je i čarter let sa više od 10 tona sanitetskog materijala.

„Francuska će takođe doprinijeti evropskim naporima sa medicinskom opremom na evropskim letovima 23. i 30. novembra“, saopštio je predsjednički kabinet.

Dodaje se: “Francuska mobilizira sva svoja raspoloživa sredstva kako bi doprinijela evakuaciji ranjene i bolesne djece kojoj je potrebna hitna pomoć iz pojasa Gaze u svoje bolnice.”

Macron je kasnije na X, rekao da bi do 50 djece moglo biti prebačeno na liječenje u bolnice u Francuskoj “ako bude korisno i neophodno”.

Izrael je obećao da će uništiti vladare Gaze Hamas nakon što je palestinska militantna grupa izvela najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje 7. oktobra.

Prema izraelskim zvaničnicima, oko 1.200 ljudi, većinom civila, ubijeno je u Izraelu tokom napada, a oko 240 zarobljeno kao taoci.

U Gazi je 13.000 ljudi, uglavnom civila i više od 5.000 djece, ubijeno u izraelskom vojnom odgovoru, prema Hamasovim zvaničnicima.

Macron je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je u Gazi “previše civilnih gubitaka”, saopštio je u nedjelju njegov ured.

Francuski lider je također podsjetio Netanyahua na “apsolutnu neophodnost razlikovanja terorista od stanovništva” i “važnosti postizanja trenutnog humanitarnog primirja koje vodi do prekida vatre”.

Macron je u subotu razgovarao s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem o tekućim pregovorima o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi.

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu boravio je u subotu u Kataru, koji predvodi napore posredovanja.

Francuski predsjednik i njegov egipatski kolega složili su se oko “potrebe povećanja broja kamiona koji ulaze u Gazu i jačanja koordinacije za dostavu humanitarne pomoći i liječenje ranjenih”, saopćio je Macronov ured.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...

Biznis

Ova kompanija kroz svoje akvizicije i investicije oživljava duh bivše Jugoslavije Slovenska firma Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela firme Elmap iz...