fbpx
Sport

(FOTO) F1 utrka na legendarnoj stazi otkazana zbog obilnih poplava

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1

Šesta utrka prvenstva Formule 1 na rasporedu je od 19. do 21. maja, no ista je otkazana zbog velikih poplava nastalih usljed obilnih padavina koje su regiju Emilia Romagna pogodile posljednjih dana.

Konstruktori koji su u Italiju stigli nekoliko dana prije kako bi pripremili garaže i prateće objekte, zateknuti su u snažnom nevremenu koje ih je onemogućilo da obave ono što moraju te natjeralo da umjesto toga potraže sklonište i odu na sigurno.

Civilni štab regije je u međuvremenu izdao crveni alarm i najavio čak 150mm kiše po četvornom metru dva dana pred utrku, a s obzirom da je i vremenska prognoza pokazivala nastavak padavina sve do nedjelje, organizatori nisu imali drugog izbora nego otkazati utrku.

Obližnje ceste i mostovi su zatvoreni, a lokalne vlasti su pozvali građane da ne izlaze iz svojih domova. 

Inače, staza Imola na kojoj se trebala održati utrka, spada u jednu od najlegendarnijih staza Formule 1. 

Na njoj je, nažalost, 1994. godine život izgubio čuveni brazilski vozač Ayrton Senna, da bi i 2007. godine prestala biti dio kalendara Formule 1.

Ipak, dolazak pandemije koronavirusa 2020. godine omogućio joj je povratak tamo gdje joj je, mnogi će se složiti, mjesto te se od tada ponovo održavaju utrke na ovoj čuvenoj stazi. 

 

Oznake:

Možda vas zanima