fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ericsson u prošloj godini otpustio 5500 ljudi, ali prihodi im i dalje izrazito padaju

U razdoblju od januara do marta Ericssonov neto prihod bio je manji za 15 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kliznuvši na 53.33 milijarde švedskih kruna (4.61 milijardu eura).

U ključnom odjelu opreme za mreže smanjio se za 19 posto, odražavajući smanjena ulaganja telekomunikacijskih kompanija. U 2023. bio je potonuo za 11 posto, uz upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi, prenosi Hina.

Najsnažnije je na početku godine pao neto prihod u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji, za 38 posto. Značajan pad kompanija je bilježila i u Sjevernoj Americi, za 18 posto.

Neto dobit poskočila je pak u prvom tromjesečju za 66 posto, na 2,6 milijardi švedskih kruna. Kompanija navodi da je u prvom tromjesečju zabilježila jednokratni prihod od 1,9 milijardi kruna, istaknuvši rješenje pravnog spora.

Kada se isključe troškovi restrukturiranja, dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je za sedam posto, na 4.3 milijarde kruna.

U ovoj godini Ericsson očekuje troškove restrukturiranja u rasponu od 3 milijarde do 4 milijarde švedskih kruna.

U januaru finansijski direktor Carl Mellander najavio je da će i u ovoj godini smanjivati troškove, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze. Krajem marta objavili su da će otpustiti oko 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj.

Prije otprilike godinu dana švedska kompanija bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8.500 radnih mjesta, uključujući nekih 1.400 u matičnoj Švedskoj.

Prema podacima iz izvještaja o rezultatima poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

Ericsson očekuje daljnji pad na tržištu RAN 5G mreža, barem do kraja godine, budući da su kupci i dalje oprezni pri ulaganjima. Izdvajaju i kontinuiranu “normalizaciju” kapitalne potrošnje u Indiji.

Ako se nastave aktualni trendovi, švedska kompanija očekuje stabilizaciju prihoda tokom druge polovine godine, zahvaljujući novim ugovorima i stabilizaciji zaliha klijenata u Sjevernoj Americi.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...