fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Čuvat ćemo Alijin amanet i nakon 28. maja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako Turska već duže od 20 godina ulaže napore i konstantno jača odnose s bratskim i prijateljskim zemljama. Erdogan je rekao kako će i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji mu je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Erdogan je na zvaničnom Twitteru objavio poruku u kojoj se dotakao napora koje ulaže Turska u svojim odnosima s bratskim i prijateljskim zemljama. Uz tekst podijelio je i fotografiju tokom jedne od svojih posjeta Sarajevu.

– Ne možemo dovoljno zahvaliti Bogu što imamo dom poput Turske, što imamo domovinu poput Turske. Turska je uvijek bila siguran dom i mjesto blagostanja za svakog brata i sestru koji su kroz povijest bili u nevolji, Čerkeze, Tatare, Gagauze, Albance, Pomake, Bošnjake, Turkmene, Mešketi, Uzbekistance, Ujgure, naveo je Erdogan.

Kazao je kako Turska vremenom ima sve jače veze sa svojim bratskim i prijateljskim zemljama, s kojima dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik i vjeru.

– Zajedno s Azerbajdžanom oslobodili smo Karabah nakon 30 godina okupacije. Našom TIKA-om i Generalnom direkcijom vakufa obnovili i oživjeli smo baštine i historijske spomenike naših predaka. S YTB-om, Institutom “Yunus Emre” i Fondacijom Maarif zaštitili smo naš jezik, historiju i civilizacijske vrijednosti. Ojačali smo naše ljudske i komercijalne veze s našim Turkish Airlinesom, Anadolijom i TRT-om. S našim Crvenim polumjesecom, AFAD-om i nevladinim organizacijama priskočili smo u pomoć našoj braći u teškim danima, naveo je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska priskočila u pomoć Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i Albaniji usljed razornog zemljotresa.

– Kao rezultat ovih napora koje nastavljamo već 21 godinu, ponovo smo osvojili srca i očuvali naslijeđe sultana Fatiha nakon stoljeća čežnje. Nadamo se da ćemo i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji nam je dao rahmetli Alija (Izetbegović), poručio je Erdogan.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...