fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Energetska zajednica: Ukoliko reforme ne budu provedene BiH će plaćati dvostruko

Napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila 2023. u reformama koje se odnose na energetski i klimatski sektor je umjeren, i dalje su potrebne ključne reforme kako bi se tržišta i institucionalni okvir uskladili sa standardima Europske unije, pooručio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkowski.

Lorkowski je u Sarajevu održao prezentaciju pod nazivom “Provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici”. Riječ je o napretku koji je zemlja postigla u 2023. godini u reformama koje se odnose na energetski i klimatski sektor, prenijela je Anadolija.

Podsjetio je da Energetska zajednica pruža Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regiona priliku za ubrzanu integraciju sa energetskim tržištima Europske unije.

– Ove mogućnosti proizilaze iz odluke Europskog vijeća da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, ali prije dana pristupanja vaša zemlja može profitirati od pune integracije sa energetskim tržištima Europske unije. Za pridruživanje energetskim tržištima EU očekuje se da će zemlja provesti neke reforme – rekao je Lorkowski.

Podsjetio je da je nedavno Europska unija ponudila finansijsku podršku za implementaciju ovih reformi.

– Ova podrška, finansijska podrška se zove plan rasta za Zapadni Balkan i očekuje se da će taj plan Bosni i Hercegovini obezbijediti milijardu eura. Ovo je finansijska podrška čiji je intenzitet uporediv sa podrškom koja se pruža kohezionim regionima u Europskoj uniji. Dakle, nema više izgovora za neobavljanje reformi – poručio je Lorkowski, te dodao:

– Ukoliko te reforme ne budu provedene, Bosna i Hercegovina će plaćati dvostruko. Jednom zbog nedostupnosti tržištu Europske unije, a drugi put zbog nedobivanja financijske podrške Europske unije.

Na pitanje novinara može li u kratkim crtama navesti kakav napredak je ostvarila Bosna I Hercegovina u proteklom periodu, Lorkowski je kazao:

– Napredak koji je izmjerila Energetska zajednica u energetskom klimatskom okruženju u 2023. godini bio je umjeren. I dalje su potrebne ključne reforme kako bi se tržišta i institucionalni okvir uskladili sa standardima Europske unije.

Dodao je “potrebno je što prije pristupiti tržištima Europske unije i, kao drugo, profitirati u mjeri u kojoj je to moguće od finansijske podrške koju nudi Evropska unija.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...