fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ekskluzivno: Vlasniku SCC-a prijeti zapljena imovine

Prije nekoliko dana objavili smo informaciju da je propala domaća kompanija Fly Bosnia ostala dužna oko 3,5 miliona KM na ime PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

Osim toga, ova kompanija nalazi se i na spisku najvećih dužnika Porezne uprave Federacije BiH kojoj duguje oko 1,5 miliona KM. Problem je u tome što je kompanija bankrotirala i naizgled nema načina da država namiri svoja potraživanja.

No, kako saznaje BiznisInfo.ba, dug za PDV bi se mogao naplatiti iz ličnih sredstava vlasnika i direktora ove kompanije. Ovo nam je potvrđeno iz UIO-a.

Podsjetimo da su osnivači ove propale aviokompanije predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije, Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi. Za pretpostaviti je da je sam Al Shiddi bio glavni investitor. No, on je prepustio većinski udio Skenderović koja je sada vlasnica 70 posto kapitala, dok je on zadržao 30 posto.

Al Shiddi je vlasnik Sarajevo City Centera, najvećeg tržnog centra u glavnom gradu BiH.

Kako je rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje za naš portal, uvidom u predmet Fly Bosnia d.o.o., Vrbanja 1, Sarajevo utvrđeno je da je nad istim sproveden cjelokupni postupak prinudne naplate za glavnog dužnika.

– Obveznik je blokiran nakon provjere stanja na bankovnima računima, na kojima nisu nađena sredstva. Nadalje, u postupku prinudne naplate nakon izvršenih provjera utvrđeno je da dužnik Fly Bosnia nema postojeće imovine na osnovu koje bi se mogao naplatiti dug prema UIO BiH – rečeno je za BiznisInfo.ba.

U međuvremenu je pokrenut prethodni postupak po Rješenju Općinskog suda u Sarajevu, a Grupa za prinudnu naplatu RC Sarajevo uredno je  obavijestila sud o ukupnom iznosu duga obveznika od 3.327.369 KM na dan 25. oktobra 2023. godine.

– Na dan 22. maja 2024. godine uvidom u e-karticu obveznika Fly Bosnia d.o.o. ukupan dug  iznosi 3.512.593 KM, od čega je glavni dug u iznosu od 2.205.041 KM, teret prinude u iznosu od 110.252 KM, te zatezne kamate u iznosu od 1.197.299 KM – kazali su nam iz UIO-a.

No, ono što nas je naročito zanimalo jeste kako se postupa u ovakvim slučajevima, dakle kada sama kompanija koja je dužnik nema novca da vrati dug. I to nam je pojašnjeno.

– Kad se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika (u ovom slučaju preduzete su sve mjere prinudne naplate od glavnog dužnika, te ustanovljeno da nema imovine) pokreće se ispitivanje osnovanosti donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača ili direktora pravnog lica, čime se osnivač/direktor tim rješenjem (ukoliko se ustanovi da je isti bio odgovoran) terete za dug glavnog dužnika – kazali su iz UIO-a.

Ono što je naročito zanimljivo, a što su nam otkrili, jeste da je taj proces u ovom slučaju već pokrenut!

Proces ispitivanja osnovanosti donošenja pojedinačne i solidarne odgovornosti osnivača /direktora je u toku – rečeno je za BiznisInfo.ba iz UIO-a.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...