fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ekonomski fakultet u Zenici domaćin konferencije o digitalnoj transformaciji preduzeća

Zenički fakultet ovogodišnju konferenciju organizira u saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu te Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona.

– Ove je godine tema naše konferencije vezana za digitalnu transformaciju poslovanja malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana. To je aktuelna tema i to je u suštini ono što akademska zajednica, za sada, smatra da se treba razgovarati i olakšati svim subjektima koji treba da prođu proces digitalne transformacije, odnosno da ga okončaju.

Ekonomski fakultet u Zenici, u suštini, ovu je konferenciju osmislio tako što je spojio tražioce posla, koji se zovu digitalnim nomadima, o kojima će nam govoriti profesor dr. Dženan Kulović, zatim je spojio organizacije koje podržavaju razvoj digitalnih rješenja za olakšavanje svakodnevnih problema i iznalaženje rješenja.

Spojio je organizacije koje potpomažu finansiranje digitalne transformacije, kao i pružaoce usluga za digitalnu tarnsfornmaciju te kompanije koje će to koristiti – kazala je dekanesa ovog zeničkog fakulteta prof. dr. Ajla Muratović-Dedić.

Rektor zeničkog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković istakao je kako je UNZE tokom ove sedmice bio domaćin nekoliko međunarodnih konferencija i u organizaciji više fakulteta tog univerziteta (Mašinski, Filozofski i Ekonomski ), čime svjedoče kako su opredjeljeni prema internacionalizaciji svoga djelovanja, prenosi Fena.

-Ovo je dokaz one naše teze da želimo da naš univerzitet bude prepoznat u okruženju. Danas imamo priliku da ugostimo naše profesore, predavače sa Univerziteta u Kragujevcu, jer je tema izuzetno aktuelna, kako u regiji tako i kod nas – kazao je Duraković.

On je izrazio posebno zadovoljstvo da su na svim konferencijama imali predstavnike osnivača, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK.

Vanredni profesor na Katedri za menadžment i organizaciju Ekonomskog fakulteta UNZE-a dr. Dženan Kulović podvukao je kako je tema ove konferencije o digitalnoj transfornmaciji u BiH i „kako obrazovati buduće generacije digitalnih urođenika“, odnosno mlade koji digitalnu tehnologiju koriste od najranijih dana svog života.

-Govorim o o tome kako ih obrazovati i pripremati za tržište rada, odnosno jedan posve novi koncept upravljanja koji je više zasnovan na agilnosti.

Koncept koji uključuje digitalnu transformaciju, naravno, iskustva industrije 4.0, koju mi, danas, živimo. Kompanije u BiH, nažalost, još uvijek nisu spremne na takav koncept.

Prema jednom istraživanju, samo 4 posto kompanija spada u kompanije koje intenzivno koriste digitalnu tehnologiju, a 74 posto je još uvijek tradicionalnih kompanija. Tako da je to, zaista, jedan veliki izazov naglasio je Kulović.

Kompanije imaju zadaću da se prilagode novim uslovima poslovanja, a visokoškolske ustanove da obrazuju radnu snagu za takve kompanije pa svi zajedno, uključujući i državu, imaju dosta posla na putu digitalne transformacije.

U toku pripreme za konferenciju, gosti iz Kragujevca posjetili su zeničke i privrednike iz ZDK-a, a prošlog je mjeseca akdemsko osoblje sa ovog zeničkog fakulteta, sa grupom privrednika, boravilo u Kragujevcu te su tom prilikom razmijenili iskustva i potpisali određene sporazume.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...