fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

ECB će oprezno smanjivati kamatne stope

Evropska centralna banka je na putu da počne da smanjuje kamatne stope sljedećeg mjeseca, ali će morati da zadrži politiku “na restriktivnoj teritoriji do 2024. godine”, kaže njen glavni ekonomista Philip Lane.

„Ali unutar te zone restriktivnosti možemo pomjeriti stope do izvjesne mjere naniže”, rekao je Lane u intervjuu za Financial Times. Upitan o izgledima na sljedećoj sjednici banke 6. juna, on je rekao da „osim ako se dese neka velika iznenađenja, u ovom trenutku vidimo dovoljno pokazatelja da se uklone najviši nivoi ograničenja”.

Početak monetarnog popuštanja na sledećem sastanku ECB je naširoko najavljivan u medijima. Naknadni koraci su manje jasni, a tržišta očekuju da kreatori evropske monetarne politike u julu preskoče smanjivanje stopa, a nastave ga u septembru.

„Sljedeće godine, sa inflacijom koja se vidno približava cilju, a zatim kamatnim stopama svedenim na nivo koji je u skladu sa tim ciljem – to će biti potpuno druga debata“, rekao je Lane.

Bazna inflacija u eurozoni, na koju se kreatori monetarne politike fokusiraju jer uklanja nestabilne elemente kao što su cijene energenata, vjerovatno je prestala da slabi prvi put od jula, piše Bloomberg.

Pored toga, ključni indikator rasta ličnih zarada objavljen prošle sedmice takođe se ubrzao u prvom ovogodišnjem kvartalu, iako je Lane rekao da „ukupni pravac kretanja plata i dalje ukazuje na usporavanje, što je od suštinskog značaja“, i zaključio da će situacija još neko vrijeme postepeno i neravnomerno da se mijenja.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...