fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Dženaza za žrtve Prijedora 20. jula u Memorijalnom centru Kamičanima

Sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane održana je danas u Bihaću. I ove godine su predviđene brojne aktivnosti tim povodom koje će biti okončane na dan dženaze za šehide 20. jula na prostoru budućeg memorijalnog centra „Kamičani“ u Kozarcu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a razmatrano je i doneseno nekoliko važnih odluka za organizaciju ovogodišnjih aktivnosti povodom 20. jula.

Muftija Kudić je kazao da su usvojene  programske aktivnosti za ovu godinu, razmatrana  pitanja proistekla iz zapisnika od prethodne godine.

– Konstatovali smo da će dženaza za prijedorske šehide biti klanjana u Memorijalnom centru „Kamičani“ 20. jula i da je u toku završna priprema programskih sadržaja koji će biti predstavljeni za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane, kazao je muftija Kudić.

On je naveo da su i ove godine planirani biciklistički maratom „Bihać – Prijedor – Kamičani“, edukativni sadržaji, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze, te da su u toku i dogovori o direktnom televizijskom prijenosu komemoracije i dženaze 20. jula.

– U  narednih nekoliko dana ćemo predstavnicima vlasti na svim nivoima poslati zahtjev sa obrazloženjem za proglašenja 20. jula, Danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine. Povorka sa posmrtnim ostacima šehida će 19. jula krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova. Također smo u kontaktu sa organizacijama u dijaspori, te nam je značajno da istinu o teškim ratnim zločinima sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane budu prezentiramo i u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, Australije, Turske i arapskog svijeta. Planirano je da reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predvodi dženazu namaz. Kada su u pitanju visoki zvaničnici, tu svakako očekujemo najveće nosioce državne vlasti, ali i nižih nivoa, te predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini – izjavio je muftija Kudić.

Na sjednici je sekretar Organizacionog odbora Nazif Horozović predstavio dosadašnje aktivnosti, a usvojeni su i program rada za naredni period i finansijski plan.

– Kultura sjećanja na najteže vrijeme kroz koje je prolazio naš narod i pretrpio zločine i genocid mora dobiti primat u našem individualnom i kolektivnom pamćenju. S toga je organizacija svih ovih aktivnosti povodom 20. jula od velikog značaja. Srebrenica i Prijedor su na dvije strane naše domovine, ali oni nose gotovo iste boli i nakon 30 godina. Prijedor je 1992. doživio sve ono što je Srebrenica doživjela 1995. godine, a danas proživljavaju negiranje, šutnju, poricanje i glorificiranje počinitelja genocida – kazao je predsjednik Organizacionog odbora muftija Kudić, saopćeno je iz Organizacionog odbora.

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...