fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svijet

Dvoje ubijeno, 23 ranjeno u ruskom napadu na ukrajinsku kliniku

Ruski projektil pogodio je u petak kliniku u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, usmrtivši najmanje dvije osobe i ranivši 23 u napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao zločin protiv čovječnosti.

Videosnimka prikazuje devastiranu zgradu, gdje se vidi da je veći dio gornjeg sprata teško oštećen.
 
– Još jedan ruski raketni napad, još jedan zločin protiv čovječnosti – napisao je Zelenski na Twitteru, opisujući štetu nanesenu psihološkoj klinici i veterinarskoj klinici u Dnjepru.

Rekao je kako se samo zla država može boriti protiv klinika i tu ne može biti nikakve vojne svrhe nego da je to čisti ruski teror.

Regionalni guverner Serhiy Lysak rekao je da je 69-godišnji muškarac ubijen, dodajući da je tijelo još jednog čovjeka izvučeno iz ruševina, a da je 21 osoba od 23 ranjene prebačena u bolnicu i da je troje teško povrijeđeno.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je to teškim ratnim zločinom prema Ženevskim konvencijama, koje određuju kako se prema vojnicima i civilima treba postupati u ratu.

Rusija nije odmah komentarisala događaje u Dnjepru, velikom gradu koji se često nalazio na udaru vatre otkako je Moskva započela invaziju prije 15 mjeseci.

Moskva je odbacila optužbe da su njezini vojnici počinili ratne zločine i poriče namjerno gađanje civila iako su njezini zračni napadi često pogađali civilnu infrastrukturu uključujući stambene zgrade i medicinske ustanove.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...