fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dramatično upozorenje iz UN-a: Bolnice nisu bojna polja

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Griffiths rekao je u srijedu da je zaprepašten izvještajima o upadu izraelske vojske u bolnicu Al-Shifa u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

“Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora biti iznad svih drugih zabrinutosti”, rekao je Martin Griffiths.

On je dodao: “Bolnice nisu bojna polja.”

Izraelska vojska je rano u srijedu započela napad na bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze, u kojoj se nalazi 700 pacijenata i hiljade interno raseljenih osoba. Izrael je priznao taj potez.

Izrael je tvrdio da su pripadnici palestinske grupe Hamas koristili bolnicu kao bazu, što su demantovali i Hamas i bolnički zvaničnici.

Uprkos statusu Al-Shife kao civilnog objekta, bila je bombardovana, kao i područje oko kompleksa, a nedostatak goriva i medicinskih zaliha zbog izraelske blokade je otežavao i onemogućavao medicinsku njegu.

Izraelski napad na Pojas Gaze ušao je u 40. dan, najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 7.800 žena i djece, dok je više od 29.200 povrijeđeno.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...