fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Domaća firma useljava u novi pogon: ‘Svaki naš proizvod ima svoj DNK’

Prije gotovo četvrt vijeka na Međunarodnom sajmu ZEPS koji se održavao u Zenici, Jusuf Duraković dogovorio je da zastupa slovenačku firmu koja se bavi projektiranjem i izgradnjom industrijskih peći.

Ovaj zenički stručnjak, profesor, a danas rektor zeničkog Univerziteta, tada je imao viziju razvoja biznisa u kojem je prijelomna tačka stasavanje u respektabilnu firmu koja će puna srca ući u vlastiti novoizgrađeni poslovno-proizvodni kompleks.

Ove, 2024. godine, TPS Zenica s ponosom useljava u prostor u zeničkom naselju Raspotočje, potpuno prilagođen njihovom poslovanju, a Duraković ne krije da upravo ispunjava svoj životni san i misiju – da firma čiji je tvorac i vlasnik započne novu fazu svog uspona i razvoja.

Slučajno ili ne, svakako simbolično, i sajam na kojem je Duraković krenuo u svoju poslovnu priču, ove godina doživljava novo rađanje.

– TPS je skraćenica od engleskog pojma “thermal process solution”, odnosno rješenja toplotnih procesa, što smo mi ustvari u punom kapacitetu. TPS nije firma koja na traci nešto proizvodi. Svaki naš proizvod ima svoj DNK, ima svoju ličnu kartu, koja se sastoji od niza faktora i svaka je posebna, mi nemamo dva ista proizvoda – kaže Duraković, piše Zenicablog.

Naime, potencijalni kupac, koji u svom proizvodnom procesu ima potrebu za industrijskom peći, obraća se sa “problemom” TPS-u, čiji stručnjaci prvo rješavaju konkretnu situaciju, potom projektuju, ispituju, a potom proizvedu, testiraju i puštaju u pogon peć ili peći za tog kupca.

– Svako ima različite zahtjeve, koriste se različiti energenti, temperature, potrebni su zasebni procesi, sklopovi, softver, aali i fizički da peć izdrži sve što podrazumijeva dugotrajna eksploatacija pod posebnim termalnim uvjetima – kaže profesor Duraković.

A TPS nudi sve, od projektovanja, do puštanja u rad. Sve to do sada je radio prvo u iznajmljenom prostoru, a potom na par lokacija u Zenici, gdje se biznis razvio do te mjere da je bila neophodna gradnja jedinstvenog kompleksa.

– I sam poslovni objekt je naša priča, prilagođena onome što nama treba, od procesa, procedura, toka proizvodnje. Sastoji se nepunih 1700 kvadratnih metara zatvorenog prostora plus dvorišni kompleks. Dvije proizvodne hale, skladišni i uredski prostor, sad će cijela priča biti na jednom mjestu, što će dodatno olakšati i ubrzati procese – ističe.

Dan D je srijeda, 12. juni, za kad je zakazano svečano otvorenje TPS-ovog pogona u Raspotočju. Duraković je na otvorenje pozvao više od 200 zvanica iz privrednog, javnog i političkog života, a kako nam je otkrio, najveća pažnja u nepretencioznom i kratkom svečanom programu otvorenja biće usmjerena ka onima koji su stvarali i bili dio TPS priče protekle dvije decenije.

– Naravno, želimo se zahvaliti svim našim partnerima, jer je firma izvozno orijentirana, ali i onima koji su uz TPS otkako smo prije dvije decenije iz zastupništva prerasli u značajno izvozno orijentiranu firmu. Ipak, glavna uloga biće ljudi koji su stvarali TPS, ali i poslovni objekat koji otvaramo – kaže Duraković.

Aktuelni izvozni poslovi u Sloveniji, Srbiji, za partnera iz Italije, partneri i kupci iz Njemačke, Rusije, Slovenije, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije…. duga lista zadovoljnih kupaca, koji se, obavezno, vraćaju onom ko im je “riješio problem”, kako se najčešće “zovu poslovi” koje radi TPS.

– Kompanija TPS više od dvije decenije posluje pozitivno, cijelo vrijeme je izvozno orijentirana i ovo je, uistinu, kruna i poslovne karijere, ali i svojevrstan pečat i na viziju i misiju koje sam se držao cijelo vrijeme. Novi objekat omogućit će prihvatanje novih poslovnih upita i zahtjeva, jer smo nerijetko limitirani prostorom odbijali čak i milionske poslove. Sada, na jednom mjestu, TPS-ovci će biti još jači signal da domaća pamet, znanje i umijeće mogu biti ambasadori BIH i Zenice u svijetu. Svaki od do sada dobivenih poslova tražen je, naručen i urađen samo i isključivo po preporukama prethodnih kupaca i karakteristikama ranije urađenog posla. Naša referenca je naš urađen posao, a sada će toga biti više i više, uključujući i nova zapošljavanja – ističe vlasnik TPS-a.

Svečano otvorenje TPS-ovog objekta u Raspotočju je u srijedu, 12. juna ujutro.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...