fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Dom naroda nastavio sa radom: Ademović podsjetio da je za godinu usvojeno više evropskih zakona nego za prethodnih deset godina

DOM NARODA NASTAVIO S RADOM, ALI NIJE BILO POLITIČKE VOLJE DA SE OTKLONI UZROK RANIJEG ZASTOJA

  • Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – na svojoj Facebook stranici objavio je VIDEO –  diskusija sa Hitne sjednice Domu naroda.

—- Obraćanje Ademovića pogledajte na linku OVDJE

Ademović ističe da je nastojao pojasniti izmjene i dopune Poslovnika DN koje bi onemogućile da se na dnevni red Doma stavljaju zakoni koji nisu prošli Ustavno-pravnu komisiju i njenu ocjenu – je li riječ o ustavnim ili neustavnim zakonima.

Pokušaj nametanja neustavnih zakona na Dnevni red Doma naroda od strane delegata iz SDS-a bio je ključni razlog privremenog zastoja rada Doma naroda. Glavne dijelove diskusije možete pročitati ispod, a diskusiju možete pogledati u videu koji objavljujem u prilogu:

DOGOVOR O RAZMATRANJU USAGLAŠENIH ZAKONA NA NIVOU VLADAJUĆE KOALICIJE

“Ima jedna stvar političke naravi. Mi smo se principijelno dogovorili da zakone koji su iz 14 prioriteta za pristupanje Evropskoj uniji, da ćemo razmatrati one koje nam dostavi Vijeće ministara i koji budu prethodno usaglašeni na nivou vladajuće koalicije.
To nije slučaj sa Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH. Slušao sam i opravdanja da je riječ o zakonu koji se podnosio više puta i da ga se trebalo riješiti. To jeste suvilslo, međutim, ovdje mi je ukazano na nadosljednosti koje su se već dešavale i pored prethodnog dogovora. Dogovorilo bi se, recimo, da zamijenimo dvije tačke na dnevnom redu i da obje izglasamo, onda se izglasa jedna, a ne izglasa se druga” – naveo je Ademović, te dodao;

”Ja sam novi u ovom Domu naroda, malo više od godinu sam ovdje i nastojim da svojim govorom nikoga na bilo koji način ne iritiram niti da kvarim radnu atmosferu. Želja mi je i namjera da doprinesem što produktivnijem radu Doma naroda. Ja moram reći da je rad Doma naroda u protekloj godini bio vrlo produktivan. Tako je i zvanično ocijenjeno, kao napredak Bosne i Hercegovine, od strane visokih evropskih zvaničnika. Za godinu i nešto doneseno je više zakona koji su iz Mape puta ka Evropskoj uniji nego u prethodnih deset godina. Ja u tih prethodnih deset godina nisam bio ovdje. Ne kažem sada da je to moja zasluga, ali jesam se borio i u nekim slučajevima uspio, kao što je to recimo Zakon o sprječavanju pranja novca, da ti zakoni budu usvojeni.”

  • Ademović je istakao da je sasvim  siguran da predlaganje zakona o Ustavnom sudu po hitnom postupku, koji je uvršten u Dnevni red, ne ispunjava stav 1. Člana 124. Poslovnika – a to znači da niti je hitan niti je jednostavan!

“Naprotiv, vrlo je složen, možda i najsloženiji zakon u Bosni i Hercegovini i najsloženije pitanje. S druge strane, tu nema ni hitnosti, jer postojeći Ustavni sud BiH funkcioniše, može se i popunit, a to što su neki odlučili da narede sudijama Ustavnog suda da napuste svoju poziciju, to je u sferi politike.
Ovim izmjenama Poslovnika pokušao sam da relaksiram situaciju. Zakoni koji dolaze po hitnom postupku, po Članu 124. Poslovnika, Ustavno-pravna komisija ne može zaustaviti njihovu daljnju proceduru usvajanja. To je jedan mehanizam demokratičnosti, demokratskog postupanja i još jedna šansa da se ukaže na eventualnu neusklađenost zakona.
Jer Komisija usvaja i principe donošenja zakona i ocjenjuje njegovu ustavnost. Zato je vrlo važno da zakon prođe taj institut. S druge strane, prema ovoj raspodjeli 2-2-2 u Ustavno-pravnoj komisiji, vrlo često se ne slušaju argumenti već se glasa 4 prema 2. Ako pogledate zapisnike sa sjednica te Komisije, vidjet ćete da je u principu tako.” – naveo je Ademović.

Ademović se kritički osvrnuo da je danas “bila lijepa predstava za javnost”, u smislu da su neki pokušali da spinuju da su izmjene Poslovnika pokušaj unitarizacije donošenja odluka, da je u pitanju politička želja da se samo jedan klub naroda pita.

“To apsolutno nije tačno. Ovo je bio samo moj pokušaj da određene poslovničke procedure malo pojasnimo, a to je prije svega hitni postupak. Namjera mi je bila da se urede i diskusije, da se ne može neko javljati 10 puta za diskusiju, jer sada postoji ta mogućnost. I ispravke krivog navoda kroz koje se priča sve i svašta. I ne doprinosi se boljoj atmosferi nego goroj.Bez obzira na sve, ja vas ipak pozivam da razmotrimo izmjene Poslovnika. Pozivam da, ako ima i drugih izmjena i dopuna koje ja nisam tretirao, a sasvim sigurno je da ih ima, da ih tretiramo u nastavku aktivnosti oko ovih mojih prijedloga.” – poručio ne na kraju Ademović.

 

—- Obraćanje Ademovića pogledajte na linku OVDJE

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...