fbpx
Vijesti

Dok Dodik ne krije osmjehe i podršku: Bliske veze s Rusijom su nespojive s Evropskom unijom

Evropska unija bila je kristalno jasna prema našim partnerima: odnosi sa Putinovom Rusijom ne mogu biti uobičajeni i u sjenci su ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu, rekli su jučer u Evropskoj komisiji za N1 o posjeti Milorada Dodika Moskvi i sastanku sa Vladimirom Putinom.

Podsjećaju da je EU u više navrata poručila da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa EU integracijama, te da želi da računa na sve zemlje kandidate koje njeguju zajedničke principe, vrijednosti, sigurnost i prosperitet.

Predsjednik RS-a se, nakon što se dan ranije kratko sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, jučer susreo s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, naveo je Dodik na Twitteru.

Navodi da se obratio na 11. susretu zvaničnika za pitanje bezbjednosti i istakao da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja historije i međunarodnog prava, kao i da se “neće moći desiti da se neka globalna sila zaleti u neki dio svijeta i tamo radi šta hoće”.

Nakon što su preksinoć Ambasada SAD-a u BiH i State Department ocijenili da je Dodikova odluka da se sastane s Putinom “kratkovida” i da ne služi interesima građana RS-a, iz Ambasade Rusije u BiH su poručili jučer da “biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik”.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima