fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dodikova prijava protiv tužica Nedima Ćosića prebačena u Tužilaštvo BiH

Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je u augustu krivičnu prijavu protiv tužioca Državnog tužilaštva Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika.

“Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika”, napisao je Dodik ranije u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo “povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Krivična prijava je podnesena Republičkom javnom tužilaštvu u Banja Luci, koje je za Detektor potvrdilo da je ona proslijeđena Tužilaštvu BiH.

“Obavještavam vas da je 12. septembra 2023. godine, predmetna prijava dostavljena na nadležno postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao stvarno nadležnom tužilaštvu, s obzirom da se ista odnosi na tužioca Tužilaštva BiH, dakle službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine”, stoji u odgovoru Dragice Tojagić, sekretara Republičkog javnog tužilaštva Banja Luka.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije mogao odmah potvrditi jesu li dobili krivičnu prijavu i je li počeo rad na njoj, a u međuvremenu Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dodika i Lukića.

U prijavi Republičkom javnom tužilaštvu RS-a, objavljenoj na Dodikovoj Twitter stranici, između ostalog se navodi da je tužilac Ćosić podigao optužnicu za djelo koje nije propisano članom Krivičnog zakona koji je donio organ nadležan za donošenje zakona u državi, već “od strane lica koje se u dužem vremenskom periodu počev od 1. augusta 2021. godine neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku o imenovanju donesenu od nadležnog organa za imenovanje visokog predstavnika”.

Ranije je Dodik podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci i krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja je dalje proslijeđena sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu na nadležno postupanje. Potom je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prijavu proslijedilo Državnom tužilaštvu.

Dodik je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio “zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika, za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a”.


Post Views: 2

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...