fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dodik poručio BiH: Bolje je da živimo kao dobre komšije; Vučić tvrdi “u Deklaraciji nema ni riječi o razdruživanju”

“Analizirajući sve naše greške, prije 10 godina smo napravili dogovor, a to je da bez obzira na sve razlike ili međusobne odnose da naš narod to ne smije da trpi i da nikada u Srbiji ne smije da se čuje nešto ružno o RS i obrnuto. Nerijetko smo se stidjeli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvijek imamo nešto dakažemo o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nečeg drugog, uvijek sa se osjećao kao prekodrinski Srbin”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sjednice dvije vlade, Srbije i bh. enttieta Republika Srpska, kojom je počeo Prvi svesrpski sabor.

Vučić se na samom početku osvrnuo na situaciju na Kosovu poručivši da nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i prezimena i “bez srpske države koliko god to teško bilo”.

Dodao je da nije bilo teško pogoditi šta će se dešavati u svijetu kada “udari sila na silu” i da dešavanja u Ukrajini Srbiju uvode u katastrofu.

“Mi smo vjerovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. veku. Najveći srpski interes je očuvanje mira”, rekao je Vučić zaključivši da je dijalog jedini metod za dolazak do rješenja između Srbije i Albanije, kao i da “ne postoji drugo rješenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom.”

“U samoj Deklaraciji pažljivo su birane riječi, mi smo uvažili određene zahtjeve Republike Srpske, jer smatramo da je to sabornost, prihvatili smo to zato što ne možemo mi biti ti koji ćemo ljudima iz RS-a govoriti da znamo bolje od njih šta su njihovi problemi”, istakao je Vučić.

“Oni koji su tražili da se Deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak ekonomski svakog našeg čovjeka i Srbije i RS je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu”, kazao je on.

“Bilo smo izloženi teškim pritiscima po pitanju Kosova u Vijeću Evrope, s tim da nisu ispunili ništa iz sporazuma, a donošenje Rezolucije o Srebrenici, koja je bila mjesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo. Ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovor – ako je 2015. donijeta generalna rezolucija o genocidima počinjenim u svim dijelovima svijeta, zašto je morala da se donosi specifična devet godina kasnije? Još jedno pitanje je da li je ova Rezolucija donijela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili”, upitao je srbijanski predsjednik.

Pa upravo zbog toga, kako je dalje zaključio Vučić, da se sukobljavamo pa da “nam dođu ‘mirotovorci’ iz svijeta koji će donositi pravila kako njima odgovara”.

Aleksandar Vučić je naveo da u Deklaraciji nema riječi o razdruživanju, napominjući da “ne želi da ulazi u unutrašni problem”, kao i da se nada da će Republika Srpska uspjeti mirnim putem da riješi problem koji ima.

“Ova Deklaracija se poziva na Dayton i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći dio toga reći. Dakle, pozivamo se na Dayton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garant, a oni će nam reći, a niste vi garant”, rekao je Vučić.

Predsjednik RS, Milorad Dodik na sjednici je rekao da je deklaracija historijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese.

Dodik kaže da u RS smatraju da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona, koji su opštih i nesagledivih razmjera.

“Bolje je da živimo kao dobre komšije, nego da budemo trajno posvađani ukućani, i da nam to postane način života. Srpski narod trajno želi mir”, istakao je Dodik.

Dodao je da će RS ubuduće 15. februar obilježavati kao dan RS, a da će 9. januar obilježavati kao dan nastanka RS.

Zajedno ćemo, poručio je, ubuduće obilježavati Dan državnosti Srbije – 15. februar. “Potenciram jedan, a to je da ćemo zajedno kao Dan Srbije 15. februar obilježavati i kao dan RS. Ali ćemo obilježavati i 9. januar kao dan nastanka RS”, rekao je Dodik.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...