fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Deset godina zarađivao za život kladeći se koja pjesma će pobijediti na Eurosongu

Da li ste nekada bili u iskušenju da se kladite koja pjesma će pobijediti na Pjesmi Evrovizije? Jedan čovjek je živio od takvih opklada, ulažući svoj dom kao zalog… sve dok ga jedne godine sreća nije napustila.

Mnogim gledaocima najbolji dio „Pjesme Evrovizije“ je glasanje. Dvanaest poena! Ali možete li da zamislite kako izgleda kada pjesma odlučuje da li ste osvojili desetine hiljada funti – ili izgubili kuću, pita se Tim Harford, voditelj podkasta na BBC-iju.

Sa ovakvom agonijom iščekivanja suočio se Danijel Guld 2018. godine, pošto je sav novac uložio na to ko će biti pobjednik „Eurosonga“. Kako su se glasovi gomilali, broj kandidata se sveo samo na dvije zemlje – Izrael i Kipar. Ko je dobio više glasova publike? Danijelu je budućnost zavisila od toga šta će izgovoriti voditelj, prenosi Rts.

Danijel Guld je skoro čitavu deceniju bio profesionalni kockar na „Pjesmi Evrovizije“. Oduvijek je bio veliki ljubitelj ovog takmičenja, ali je 2004. shvatio da od toga može da zaradi ozbiljan novac.

To je bila godina kada je Evrovizija uvela polufinale, a Danijel je zaključio da neke zemlje gotovo izvjesno prolaze u finale na osnovu glasova dijaspore, odnosno da će dobiti dovoljno poena u teleglasanju da bi se kvalifikovale za finale, na osnovu glasova dijaspore, odnosno onih u drugim zemljama koje glasaju za svoju domovinu. Zamislite Turke u Njemačkoj koji glasaju za Tursku, ili Rumune u Italiji koji glasaju za Rumuniju.

Danijel je krenuo da se kladi uz male kvote, na pjesme koje su se kvalifikovale, računajući da su ove opklade praktično sigurne. Ali u početku nije imao hrabrosti da gleda kada počnu da se objavljuju rezultati.

Živeći svoj san

Pobjede su se nizale. Godine 2009, Danijel se kladio na Aleksandra Ribaka i njegovu pjesmu Fairytale. Dobitak je bio toliki da je uspio da otplati hipoteku na svoj stan u Kentiš taunu u sjeverozapadnom Londonu. Odlučio je da napusti posao nastavnika istorije i živi od kockanja na „Eurosongu“.

Mjesecima, svake godine, Danijel je živio i disao „Pjesmu Evrovizije“ – analizirao trendove, istraživao izvođače, pratio glasine na opskurnim forumima. Ispitivao je sve promjenljive kvote na raznim tržištima, od pobjednika preko prvih deset, do polufinalnih kvalifikacija. Trgovao je ovim evrovizijskim opkladama kao što brokeri trguju akcijama, pokušavajući da predvidi promjene u raspoloženju. Ovo nije bilo kompulzivno kockanje – to je bio nemilosrdan, naporan rad i proračun.

Svake godine, prije „Eurosonga“, pozajmljivao je novac u protivvrijednosti svog stana da bi se kladio. Svake godine, poslije takmičenja, vraćao je dugove.

U tipičnoj godini, osvojio bi oko 50.000 funti koje je trošio na putovanje po svijetu. Danijel je volio „Eurosong“, volio je i putovanja – živio je svoj san.

Nije lako gledati u budućnost. Filip Tetlok, psiholog i stručnjak za predviđanje, otkrio je da najbolji prognostičari – „superprognostičari” – najveći dio vremena provode vagajući oprečne informacije. Oni razmišljaju o vjerovatnoći, a ne o izvjesnosti, i uvijek su otvoreni za nove dokaze. Većina ljudi ovo smatra izazovnim.

Znanje istorije pomoglo je Danijelu da bolje razumije odnose među zemljama. Putovanja su mu izoštrila osjećaj za pop kulturu širom kontinenta. Čak je napisao i članak za BBC o tome šta bi ulazak Australije na takmičenje mogao da znači.

Pokrivao je svaki ugao takmičenja. Gledao probe, analizirao scenografiju i postavku kamera. Poslije polufinala, pratio je koje pejsme su bile popularne na Gugl trendingu, Spotifaju ili Jutjubu. Razmatrao bi redosled takmičara. Jer zbog efekta „pristrasnosti“ glasači obično zaborave pjesme koje su izvedene ranije. Zatim, „princip kontrasta“ kaže da će se brza, zabavna pjesma više istaći poslije nekoliko sporih balada.

Danijel je bio briljantan u odmjeravanju takvih tragova. Ali nijedan profesionalni kockar ne uspijeva da sve glatko dobije.

Prava finansijska katastrofa

Profesionalci sebi ne smiju da priušte da budu tvrdoglavi. Moraju da uvide svoje greške i brzo djeluju kako bi što je moguće više ublažili gubitak – to jest, da se klade na suprotan ishod. Danijel je takođe bio dobar u tome.

Ali 2018. godine otkrio je da ne može da djeluje dovoljno brzo. Mislio je da pjesma sa Kipra – Fuego, od Elene Fureire – nema šanse. Mjesecima se kladio protiv nje.

U međuvremenu, najviše je ulagao na čudnu pjesmu iz Izraela – Toy, od Nete. Mislio je da je to baš ono za šta će se publika opredijeliti. Kada je završeno polufinale, Danijel je shvatio da je pogriješio u pogledu kiparske pjesme. Gledaocima se dopala pjesma.

Danijel je odmah otišao u kladionicu kako bi se koliko-toliko zaštitio. Kladivši se sada na Kipar, smanjio bi svoj potencijalni gubitak ako bi pjesma Fuego pobijedila.

Ali kvote su se prebrzo promijenile da bi Danijel mogao da se izvuče. Na njegov užas, bio je suočen sa stvarnim rizikom od finansijske katastrofe.

Ako bi Kipar pobijedio – što se sada činilo strašno vjerovatnim – morao bi da proda svoj stan. Zabezeknut je posmatrao proces glasanja koji se polako odvijao.

Ljubitelji „Eurosonga“ znaju kako se ova priča završila. Danijel se izvukao. Izrael je pobijedio. Ponovo je mogao da diše, i lijepo je profitirao zbog ranog predviđanja da će se gledaocima dopasti Netina pjesma. Mogao je da ode na put oko svijeta i da sve vrati sljedeće godine i sve ponovi.

Nažalost, situacija se nije tako odvijala.

Kasnije te godine, Danijel je počeo da pati od glavobolje. Zatim je u decembru 2018. godine, na putovanju, iznenada preminuo – u 43. godini.

Obdukcija je pokazala da je imao tumor na mozgu. Nije imao pojma da ga ima.

(Express/cdm.me)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...