fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Delegacija EU u BiH – Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini smatra ključnim da nadležna tijela u BiH nastave s naporima na usklađivanju sa standardima EU o pravima intelektualnog vlasništva i autorskim i srodnim pravima, jer je njihova provedba važan dio budućih pregovora i pristupanja Evropskoj uniji.

– Prava intelektualnog vlasništva i autorska prava od ključne su važnosti za podsticanje inovacija i razvoja. EU ima usklađena pravila za pravnu zaštitu prava intelektualnog vlasništva te autorskih i srodnih prava, koja se odnose na sve zemlje članice EU i s kojima se zemlje koje žele postati članice obavezno usklađuju – odgovorili su Feni iz Odjela za komunikacije Delegacije EU u Bosni i Hercegovini na upit o stanju autorskih prava u našoj zemlji i aktivnostima Delegacije EU u ovoj oblasti.

Ističu da se, kao što je navedeno u posljednjem Izvještaju o BiH (oktobar 2022. godine), u zemlji bilježi umjereni stepen pripremljenosti u oblasti prava intelektualnog vlasništva, s tim da nema napretka u daljem usklađivanju sa standardima EU, kao i da je pravni okvir o autorskim i srodnim pravima u velikoj mjeri usklađen s pravnom stečevinom EU.

Delegacija EU u BiH smatra da je potrebno revidirati odredbe za djela bez autora i prava kolektivnog upravljanja radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU u ovom području, te da nadležna tijela u BiH trebaju uložiti značajne napore na usklađivanju zakonodavstva, kao i osiguravanju provedbe i koordinacije.

Počevši od 2008. godine Evropska unije podržava zaštitu intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini kroz niz projekata, postigavši značajne rezultate u usklađivanju zakonodavstva i provedbi intelektualnog vlasništva. 

– Kroz trenutni projekat vrijedan preko 1,8 miliona eura, EU osigurava potrebnu ekspertizu i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, te kreativnim industrijama i pojedincima u Bosni i Hercegovini kako bi se postigla slična zaštita prava intelektualnog vlasništva kao i u EU – pojašnjavaju iz Delegacije EU u BiH.

Ovaj projekat je usmjeren na izgradnju kapaciteta institucija u BiH nadležnih za zaštitu i provođenje prava intelektualnog vlasništva kroz unapređenje njihove međusobne saradnje, izmjene i dopune zakonodavstva koje se odnosi na intelektualno vlasništvo i njegovo dalje usklađivanje s pravnom stečevinom EU.

Projekat se odnosi i na podizanje svijesti šire javnosti o pravima intelektualnog vlasništva. 

-Ne samo da pomažemo Bosni i Hercegovini da poštuje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, već i istinski potičemo korištenje kreativnosti, inventivnosti i znanja u sektoru industrije i usluga – navode iz Delegacije EU u BiH.

Dodaju da Projekat pruža pomoć Institutu za prava intelektualnog vlasništva BiH u usklađivanju Zakona o autorskim i srodnim pravima s Direktivom o jedinstvenom digitalnom tržištu (Direktiva (EU) 2019/790 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. aprila 2019. o autorskim i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu) i drugim relevantnim direktivama.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...