fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dani Hasana Kaimije: Putovanje sa Hamzom Ridžalom 

Lijepu večer, u ponedjeljak 10. juna, u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji, publici XXI Dana Hasana Kaimije, priredili su putopisac Hamza Ridžal i njegov domaćin novinar i pjesnik Fahrudin Sinanović.

U dvosatnom razgovoru Ridžal je govorio o iskustvima sa puta koji je doveo do nastanka putopisa “Putem svile”, koji potpisuje skupa sa Edibom Kadićem.

Publika je, na letećem ćilimu vrsnog usmenog pripovijedanja, putovala od Istanbula do Samarkanda i Buhare, a onda dalje do Bagdada, Amana i svetog Kudsa.

Na trenutak smo se našli, kratko ali zastvarno, u onom svijetu kada je ljudsko živo kazivanje pretakalo iskustvo dalekog putovanja u  magiju koja slušaoca općinjava i pruža posebnu vrstu užitka kojeg je u svijetu površnih internet informacija sve manje.

Hamza Ridžal je kazivajući o najnovijim putovanjima diljem Turske, Jordana i Kudsa, inspirativno govorio o tragovima Bosne u tim dalekim mjestima. O potomcima Bošnjaka koji su sačuvali bosanski jezik sa kraja 19. stoljeća, o pamćenju, čežnji i osjećaju nostalgije o kojem govore Bošnjaci koji Bosnu nikada nisu vidjeli. O bošnjačkim vakufima na Istoku, o istovjetnoj melodiji sevdalinke i ezana sa munare u Kazahstanu, o musaovskom i hidrovskom znanju, o bezgraničnoj moći kulture.

Majstorskim umijećem kazivanja ove večeri, savremeni bosanskohercegovački Zuko Džumhur, uvjerio nas je u potpunosti da ponekad vrijedi, barem na dva sahata, ugasiti mobitel i biti prepustiti se onome po čemu smo vijekovima bili ljudska bića: priči kao osnovnom principu našeg univerzuma.

(Muftijstvo tuzlansko)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...