fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Coulthard u F1 bolidu jurio ulicama Sarajeva, spektakl će se dugo pamtiti

Glavni dio Red Bull Showrun spektakla koji se danas održava u Sarajevu je počeo. Slavni vozač Formule 1, David Coulthard izašao je sa šampionskim Red Bull F1 RB7 bolidom na ulice Sarajeva i pred 10 hiljada gledalaca priredio pravi spektakl.

Vettel je za upravljačem bolida RB7 osvojio titulu šampiona Formule 1 2011. godine u Japanu, a Red Bull je osvojio Svjetsko konstruktorsko prvenstvo sljedećeg vikenda te godine u Južnoj Koreji.

Ovaj bolid je također te sezone stigao i do tri “dvostruke” pobjede sa osvojenim prvim i drugim mjestom na trci, te je RB7 kojeg upravo u akciji gledaju građani BiH u Sarajevu jedan od najdominantnijih bolida Formule 1 ikada napravljenih. Pobijedio je u 12 od 19 trka i osvojio sve osim jedne pole pozicije u sezoni 2011.

Sebastian Vettel je imao zanimljivu naviku da daje imena svojim bolidima, pa je tako nazvao svoj RB7 neobičnim imenom Kinky Kylie, a još ni danas se ne zna da li je tada mislio na Kylie Minogue.

Ovaj slavni bolid pokretan je Renault RS27-2011 motorom radne zapremine 2.400 ccm sa 8 cilindara u V konfiguraciji. Limitiran je na 18.000 okr/min i uparen je sa KERS sistemom. Motor u čijem zvuku upravo uživamo u Sarajevu proizvodi više od 750 KS pri 18.000 o/min, što bolidu težine svega 640 kg (uključujući vozača) daje vrhunske performanse, svojstvene samo F1 bolidima.

Buka moćnog V8 motora odjekivala je između zgrada u centru Sarajeva a gledaoci su uživali u jedinstvenom prizoru i silovitim ubrzanjima RB7-ice, a posebno je bilo simpatično posmatrati brojne gledaoce koji su neuspješno pokušavali snimati bolid u punom ubrzanju i ostajali sa praznim kadrovima.

Spektakl u Sarajevu kluminirao je zajedničkim vožnjama Coultharda u F1 bolidu sa Red Bull Driftbrothersima u posebno pripremljenim BMW-ima M4 Competition uz Arasa Gibiezu na kaskaderskom motociklu koji su svakim potezom i spretnim kontrolisanjem automobila i motocikla oduzimali dah brojnoj publici.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...