fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Cijene novih kuća u Kini porasle su deveti uzastopni mjesec

Cijene novih kuća u Kini blago su porasle deveti uzastopni mjesec u maju, pokazalo je privatno istraživanje, potaknuto nizom poticajnih mjera za podupiranje krizom pogođenog sektora nekretnina u zemlji.

Prosječna cijena novog doma u 100 gradova porasla je 0,25% na mjesečnom nivou u maju, nakon porasta od 0,27% u aprilu, pokazali su podaci istraživača nekretnina China Index Academy u subotu.

Kineski nekretninski sektor, stup ekonomije, teturao je iz jedne krize u drugu od 2021. nakon što je regulatorno suzbijanje visoke zaduženosti među developerima izazvalo krizu likvidnosti.

Vlada se bori da potakne prodaju kuća ili poveća likvidnost poduzimanjem niza mjera poticaja i ublažavanja.

Kina je sredinom maja najavila “historijske” korake za stabilizaciju sektora, sa centralnom bankom koja je ublažila hipotekarna pravila i omogućila 1 trilijun juana (140 milijardi dolara) u dodatnom finansiranju, a lokalne vlasti su se obvezale na kupovinu stanova, prenosi SEEbiz.

Ulagači su se nadali da su te mjere označile početak odlučnije državne intervencije kako bi se potaknula potražnja kupaca nekretnina i usporio pad cijena.

“Nakon implementacije nove politike, broj posjeta nekim ključnim gradskim projektima se povećao, ali još će trebati vremena od povećanja broja gledanja kuća do porasta transakcija”, navodi China Index Academy u izvještaju o istraživanju.

“Gledajući u budućnost, tempo oporavka tržišta još uvijek ovisi o promjenama u očekivanjima dohotka stanovnika.”

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...