fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Cijene nafte pale ispod 81 dolar

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uslove za postepeno povećanje opskrbe u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila niža za 42 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 80,69 dolara. U gotovo istom je iznosu na američkom tržištu poskupio barel s rokom isporuke u julu, kliznuvši na 76.54 dolara, prenosi Hina.

Trgovci su se na početku sedmice usredotočili na redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje.

U nedjelju su produžili za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 miliona barela dnevno.

Preostala 2,2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja septembra iduće godine.

– Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju ekonomskog rasta… koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove – rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Grupa očekuje da će potražnja za njenom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43,65 miliona barela dnevno.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...