fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Cijene nafte konačnu u blagom padu

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošloge sedmice su blago pale, nakon tri sedmice rasta, jer će zbog visoke inflacije kamatne stope centralnih banaka ostati povišene duže nego što se očekivalo, što će usporiti rast ekonomija, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,7 posto, na 93,27 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 90,03 dolara.

Nakon što su porasle tri sedmice zaredom i dosegnule najviši nivo u ovoj godini, prošle sedmice su cijene nafte blago pale, prenosi Hina.

Posljedica je to poruka američke centralne banke. Doduše, čelnici FED-a nisu dodatno povećali kamatne stope, no poručili su da bi ih mogli podići još jednom do kraja godine i zadržati ih na povišenim nivoima duže nego što se prije očekivalo.

Takav scenarij najizgledniji je i za ostale centralne banke zapadnih zemalja jer inflacija na popušta tako brzo kao što su se ulagači i trgovci nadali.

A to znači da će se rast ekonomija dodatno usporiti, što će, dakako, oslabiti potražnju za “crnim zlatom”.

– Kratkoročno će cijene vjerovatno definirati uglavnom signali na strani potražnje – procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...