fbpx
Vijesti

Christian Schmidt Direktno sa Vildanom: Referendum se neće dogoditi

Punim imenom Hans Christian Friedrich Schmidt visoki je predstavnik u Bosni i Hercegovini. Po zanimanju pravnik koji se bavio advokaturom, u politici je još od studentskih dana, a naše olimpijske 1984. biran je za vijećnika u svom rodnom Oberznennu, kada je bio i član okružnog vijeća. U Njemačkoj je ubilježio impozantnu političku karijeru, bio je savezni ministar, član Bundestaga, u više navrata parlamentarni državni sekretar, bavio se hranom, odbranom i vanjskim poslovima, a njegova je karijera ozbiljno vezana za Balkan: u više navrata bio je izvjestilac za naše prostore, prvi puta još u doba kancelara Helmuta Kohla.

Kada je došao kao visoki predstavnik u našu zemlju, tražili smo akciju, a kad smo je dobili uzvratili smo reakcijom: zbog intervencija u izborni zakon, oko koga su se domaće političke snage godinama dogovarale da se ne dogovore, organizirani su protesti u Sarajevu, sve drugo dočekano je napadima iz Banje Luke, gdje mu je prošle sedmice zaprijećeno i hapšenjem ako slučajno dođe: bio je jučer, razgovarao sa biskupom Komaricom, a danas je naš gost u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović.

Kako je bilo u Banjoj Luci, kako objašnjava bošnjačke napade na sebe i da li je izolacija Dodika rješenje, saznajte večeras u 19 sati na YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima