fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Četvero djece među kojima i beba preživjeli pad aviona i još 17 dana u džungli

Četvero djece, među kojima i 11-mjesečna beba, pronađeno je živo više od dvije sedmice nakon što se avion u kojem su putovali srušio u gustu džunglu u kolumbijskoj pokrajini Caqueti. Djecu su spasili pripadnici vojske, vatrogasci i službenici civilne avijacije nakon potrage koja je trajala dvije sedmice.

Spasioci su, uz potporu pasa tragača, prethodno pronašli odbačeno voće koje su djeca jela kako bi preživjela, kao i improvizirana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle. Nesreća se dogodila početkom maja, kada se Cessna 206, koja je prevozila sedam ljudi između Araracuare, u pokrajini Amazonas, i San Jose del Guaviarea, grada u pokrajini Guaviare, srušila u džungli. 

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u avionu. Četvero djece u dobi od 13, devet i četiri godine, kao i beba od 11 mjeseci, koji pripadaju domorodačkom narodu Uitotou, preživjelo je pad aviona. 

– Nakon mukotrpne potrage vojske pronašli smo živo četvero djece koja su nestala nakon pada aviona u Guaviareu, objavio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro u objavi na Twitteru.

Džungla je vrlo gusta i opasna u tom iznimno udaljenom području, a potragu su otežavali prisutnost divljih životinja, stabla visoka i do 40 metara i obilne kiše. 

Uzroci nesreće još nisu utvrđeni. Prema civilnoj zaštiti, pilot je prijavio probleme s motorom aviona prije nego što je nestao s radara. 

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Vijesti

U tuzlanskom naselju Dokanj jučer se dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 33-godišnji radnik iz Zavidovića, potvrđeno je iz kantonalne policije....