fbpx
Vijesti

Četvero djece među kojima i beba preživjeli pad aviona i još 17 dana u džungli

Četvero djece, među kojima i 11-mjesečna beba, pronađeno je živo više od dvije sedmice nakon što se avion u kojem su putovali srušio u gustu džunglu u kolumbijskoj pokrajini Caqueti. Djecu su spasili pripadnici vojske, vatrogasci i službenici civilne avijacije nakon potrage koja je trajala dvije sedmice.

Spasioci su, uz potporu pasa tragača, prethodno pronašli odbačeno voće koje su djeca jela kako bi preživjela, kao i improvizirana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle. Nesreća se dogodila početkom maja, kada se Cessna 206, koja je prevozila sedam ljudi između Araracuare, u pokrajini Amazonas, i San Jose del Guaviarea, grada u pokrajini Guaviare, srušila u džungli. 

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u avionu. Četvero djece u dobi od 13, devet i četiri godine, kao i beba od 11 mjeseci, koji pripadaju domorodačkom narodu Uitotou, preživjelo je pad aviona. 

– Nakon mukotrpne potrage vojske pronašli smo živo četvero djece koja su nestala nakon pada aviona u Guaviareu, objavio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro u objavi na Twitteru.

Džungla je vrlo gusta i opasna u tom iznimno udaljenom području, a potragu su otežavali prisutnost divljih životinja, stabla visoka i do 40 metara i obilne kiše. 

Uzroci nesreće još nisu utvrđeni. Prema civilnoj zaštiti, pilot je prijavio probleme s motorom aviona prije nego što je nestao s radara. 

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima