fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

BPK: Za Program novčanih podsticaja u poljoprivredi izdvojeno 180.000 KM

Sredstva po ovom programu namijenjena su za realizaciju projekata poljoprivrednih proizvođača, odnosno nabavku sitne stoke, rekonstrukciju i izgradnju štalskih objekata, izgradnju ili proširenje objekata za preradu voća ili povrća. Putem ovog programa, a u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2024-2028.godina i analize resornog ministarstva, podržano je sedam poljoprivrednih proizvođača sa iznosima od 10.000 do 30.000KM.

Ministarstvu privredu, saglasnost je data i na Odluku o isplati novčanih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno zaostala dugovanja iz 2023. godine prema SPP, SPO, ZZ, D.O.O i fizičkim licima koja su to pravo ostvarila po osnovu jesenje sjetve žitarica i ljekovitog bilja. Za ovu namjenu izdvojeno je 14.270 KM a pravo po ovom osnovu ostvarilo je ukupno 20 korisnika.

S ciljem unapređenja siistema zdravstvene zaštite na području kantona, Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice data je saglasnost na odluke kojim se podržavaju projekti JZU “Kantonalna bolnica” Goražde, za demontažu starog analognog RTG aparata i instarliranje novog modernog digitalnog RTG aparata te opremanje i prilagođavanje kabineta za instalaciju izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 8.401KM, dok je za nabavku neophodne stomatološke opreme za oralnu hirurgiju iz budžeta resornog ministarstva izdvojeno 3.300KM.

Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline saglasnost je data na Odluku o utvrđivanju kriterija za utvrđivanje zakupnine stambenog prostora na području BPK za 2024.godinu, te saglasnost za prijavu na Projekat “CEB-3” koji provodi Služba za realizaciju zajedničkih projekata, razvojne fondove EU i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, prenosi Fena.

S obzirom da se radi o zajedničkim projektima, ministarstvo planira aplicirati s dva projekta od kojih je jedan kao prioritet, izgradnja još jedne lamele objekta JU “Dom za stara iznemogla lica “ u Goraždu, što bi bio nastavak već započetog projekta.

Ministarstvu za boračka pitanja data je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava u cilju pružanja podrške obilježavanju 81. godišnjice Bitke na Sutjesci te Rješenje o formiranju Ljekarske komisije za odlučivanje o potrebi banjsko-klimatskog liječenja branilaca i članova njihovih porodica.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...