fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Bosanka u Švedskoj suvlasnica firme sa 5 hiljada zaposlenih: ‘Želim graditi fabriku u BiH’

U Geteborgu je održan prvi Business Forum u organizaciji Asocijacije BiH poduzetnika u Švedskoj (BHNS), posvećen unapređenju privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

Asocijacija okuplja privrednike sa snažnim osjećajem pripadnosti svojoj zemlji porijekla – Bosni i Hercegovini, ali istovremeno s jasnom vizijom budućnosti u Švedskoj, pa su prisutni u prepunoj dvorani impozantnog Gothia Towera mogli slušati o izuzetno uspješnim poslovnim pričama, ali i načinima za povezivanje dvije zemlje u budućnosti.

Nazif Hasanović, predsjednik BHNS-a poželio je dobrodošlicu učesnicima i kazao da je ovaj događaj konkretan primjer načina na koji Asocijacija djeluje.

Bosanka sa impozantnom biografijom Binella Vannesjö govorila je o temi kako postati uspješna poduzetnica u Švedskoj. Binella je suvlasnica grupacije kompanija koje imaju više od 5.000 zaposlenih. Pored Švedske, grupacija Anva posluje u Kini, Latviji i Slovačkoj.

– Velika mi je želja je da jednog dana imamo fabriku i u Bosni i Hercegovini. Bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje, čuti ove sjajne govornike jer se osjećam kao Bosanka u duši i srcu. Ovakvi događaji su velika prilika za sve nas da zajedno stvorimo nešto novo – smatra Binella Vannesjö.

Počasni gost Foruma bio je Bojan Šošić, ambasador BiH u Švedskoj. Ambasador je govorio o vrijednostima saradnje privrednika, a posebno je naglasio značaj razmjene znanja.

– Potencijala u privredi ima i ja bih insistirao da se uvedu švedski kriteriji, da naši privrednici koji su ispekli zanat ovdje, prenesu to znanje na privrednike u BiH. To bi bila ta dodatna vrijednost – kazao je ambasador Šošić.

Hrana je dio tradicije Bosanaca i Hercegovaca, a kako bi se bh. proizvodi našli na policama švedskih trgovina, postoji mnogo izazova. Almir Kudić i Milan Sorak iz kompanije koja uvozi bh. proizvode u Švedsku su govorili o načinu kako su se prepoznatljivi mirisi i okusi iz naše zemlje uspjeli plasirati u najvećim trgovačkim lancima.

O tome kako lansirati proizvod koji ispunjava sve uvjete globalnog tržišta, govorio je Damir Ganić, stručnjak za korporativno upravljanje, razvoj proizvoda u polju elektronike, mehanike i elektroakustike, međunarodne standarde upravljanja kvalitetom i certifikaciju proizvoda koji važe u čitavom svijetu.

Uvijek zanimljiva tema je digitalizacija, a o brzorastućim potencijalima digitalnog poslovanja između BiH i Švedske govorio je Haris Husejnović, direktor razvoja biznisa kompanije ZenDev. Uvezivanje dijaspore i domovine jeste najbrži način za uspjeh privrede i karta za budućnost naše domovine, a na tom putu je najvažnija saradnja između kompanija iz iste industrije kako bi zajedno bili relevantniji stranim klijentima.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izrazio je važnost umrežavanja kompanija iz Švedske i BiH.

– Imamo ogroman potencijal, veoma je puno bh. privrednika koji zauzimaju jako važne pozicije ovdje u Švedskoj, ili imaju svoje kompanije. Važno ih je umrežiti sa ljudima u BiH kako bi zajednički osvajali ovo tržište – rekao je Egrlić uz napomenu da Švedska još uvijek ima malu vanjskotrgovinsku razmjenu u poređenju sa tržištima poput Njemačke, Austrije ili Švicarske.

Dr. Harun Kapetanović, inicijator Strateškog investiciionog fonda BiH je kazao da ovaj događaj govori o potencijalima dijaspore koji su neograničeni. Taj potencijal se ne ograničava samo na doznake nego i na prenošenje znanja, povezivanje kompanija, ali i u investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Asocijacija će i u budućnosti raditi na konekcijama između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a ovaj forum je platforma za jačanje veza između dvije zemlje. Cilj nije samo olakšati poslovne kontakte i sklapanje poslovnih ugovora, već i promicati dugoročnu saradnju koja će donijeti korist svim učesnicima, saopćio je BHNS.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...