fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

BiH dobija grant Svjetske banke od 16 miliona KM

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon potpisali su Sporazum o grantu u iznosu od 8.000.000 eura, odnosno oko 16 miliona KM.

Grant je namjenjen za finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, što podrazumijeva i deminiranje desne obale te predstavlja prvu fazu.

Ovim projektom će se unaprijediti zaštita od poplava i poboljšati prekogranična saradnja u oblasti voda na koridorima Save i Drine.

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Projekat će se provoditi uz podršku Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

Dosadašnja ulaganja Svjetske banke u Bosni i Hercegovini iznose preko 2,5 milijardi US dolara kroz 124 finansirana projekata. Trenutni portfolij Svjetske banke iznosi 558,11 milion USD u 14 finansiranih projekata.

Ministar Amidžić se zahvalio Šeldonu za dosadašnju saradnju. Šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Kristofer Šeldon izrazio je zadovoljstvo i najavio i dalju podršku projektima u Bosni i Hercegovini.

Svjetska banka je od 1996. godine imala veoma značajnu ulogu u oporavku Bosne i Hercegovine, koju je zadržala i danas. Ulaganja Svjetske banke odnose se na finansiranje širokog spektra sektora kao što su transport, gasifikacija, deminiranje, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni radovi, poljoprivreda i mikro-finansiranje – saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...