fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

BHP nakon višestrukog odbijanja odustao od ponude za preuzimanje Anglo Americana

U priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne, izvršni direktor BHP-a Mike Henry rekao je da firma ne namjerava dati službenu ponudu za svog konkurenta uvrštenog na Londonskoj berzi.

“Iako smo vjerovali da je naš prijedlog za Anglo American uvjerljiva prilika za učinkovito povećanje kolača vrijednosti za obje grupe dioničara, nismo uspjeli postići dogovor s Anglo Americanom o našim specifičnim stavovima u pogledu južnoafričkog regulatornog rizika i troškova i , unatoč traženju konstruktivnog angažmana i brojnim zahtjevima, nismo bili u mogućnosti pristupiti ključnim informacijama Anglo Americana potrebnim za formuliranje mjera za rješavanje prevelikog rizika koji oni percipiraju,” rekao je Henry u izjavi.

“I dalje smo mišljenja da je naš prijedlog bio najučinkovitija struktura za pružanje vrijednosti dioničarima Anglo Americana i uvjereni smo da smo, radeći zajedno s Anglo Americanom, mogli dobiti sva potrebna regulatorna odobrenja, uključujući i Južnoafričku Republiku”, rekao je. dodao.

Rudari su imali vremena do 17 sati, piše SEEbiz. Londonsko vrijeme za postizanje dogovora nakon tjedan dana produženja prošlosedmičnog roka.

BHP je ranije tokom sjednice zatražio daljnje produženje razgovora, rekavši da “vjeruje da je potrebno dodatno produženje roka kako bi se omogućio daljnji angažman na njegovom prijedlogu”. Napomenula je da je predložila brojne “socioekonomske mjere” za rješavanje zabrinutosti oko svoje ponude, ali je dodala da je potrebno više vremena za rasprave.

Anglo American je odgovorio da je njegov odbor “jednoglasno zaključio da nema temelja za daljnje produženje roka [Put Up or Shut Up]”.

Posljednja ponuda BHP-a procijenila je firmu na 38,6 milijardi funti (49,2 milijarde dolara), prema prethodnim izračunima Reutersa.

Dionice Anglo Americana pale su 3% u 16:40, dok je cijena dionice BHP-a porasla 0,2%.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...