fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Bh. općina doživljava totalni procvat, investicije vrijedne stotine miliona KM

Nekoliko kompanija pokrenulo je velike investicije na teritoriji Općine Kiseljak

Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak govorio je za BiznisInfo.ba o tome šta će za ovu općinu značiti investicija Lidla od 100 miliona eura, ali nam je otkrio detalje i o ulaganjima drugih kompanija. Osim otvaranja radnih mjesta u samom logističko-distributivnom centru, dolazak njemačkog giganta otvorit će nove prilike i za domaće kompanije i dobavljače.

No, Lidl nije jedini koji trenutno investira u ovoj općini: još nekoliko kompanija gradi u njoj svoje poslovne objekte a Robot svojom investicijom od preko 30 miliona KM vraća stari sjaj jednom od simbola Kiseljaka.

Kad je u pitanju odluka kompanije Lidl da svoj logističko-distributivni centar za BiH gradi na području Općine Kiseljak to je prije svega jedna velika čast, kaže Ramljak.

– Za nas je veoma značajna činjenica da smo uspjeli privući jednu takvu kompaniju na jedno da tako kažem zeleno polje, prazno, gdje nema ništa, i da odluče tu graditi svoj logistički centar… Osim toga, od početka smo uspostavili odnos međusobnog povjerenja i oni su nama poklonili povjerenje da će lokalna zajednica uraditi sve ono što je i rekla – kazao je za BiznisInfo.ba načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak.

Ramljak je kazao kako ova investicija ima za Kiseljak višestruku vrijednost.

– Prije svega tu su radna mjesta, ovdje će raditi oko 200 radnika. Ali Kiseljak može ponuditi Lidlu i neke druge stvari. To su na primjer mineralne vode, mi ovdje imamo 3 punionice mineralne vode na području Općine Kiseljak. Oni mogu iskoristiti dolazak Lidla jer on kao distributer i vlasnik lanca trgovina proizvode može plasirati ne samo u BiH nego i u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, pa i širom Evrope… – kazao je Mišurić Ramljak.

Investiranje u komunalnu infrastrukturu

Investicija Lidla, ako se izuzme ulaganje u autoceste kao veliki infrastrukturni projekat, najveća investicija u ovom području.

– Ako uzmemo ovih 100 miliona eura koje se ulažu u objekat logističko-distributivnog centra kao i nekih oko 30 miliona koje su već ranije uložene u Općini Kiseljak i susjednim općinama, to je jedna od najvažnijih i najvećih investicija ne samo u Kiseljaku nego i šire – kazao je načelnik Općine Kiseljak.

Dolazak Lidla potaknuo je i lokalnu zajednicu na investiranje kada je u pitanju komunalna infrastruktura.

– Mi smo uradili i novu cestu, novi vodovod… U toku je i rekonstrukcija ceste od kružne raskrsnice do skretanja za Lidl a i sama cesta do centra bit će asfaltirana nakon što radovi budu završeni. Radimo plin ne samo za potrebe Lidla, već plinifikaciju cijeće općine… To su sve investicije koje su potaknute upravo dolaskom Lidla – kazao nam je Mišurić Ramljak.

Osim lokalne zajednice, investiraju i privredni subjekti.

Nove investicije

U neposrednoj blizini Lidlovog budućeg logističko-distributivnog centra kompanija Hercegovinavino gradi svoj mali logistički centar. Takođe, kompanija iz Čitluka Džida d.o.o. gradi svoj centar ovdje. U pitanju je kompanija koja je dobavljač industrijske opreme koja može da prati Lidl sa svojim viličarima, paletarima i sl…

– U pregovorima smo sa još nekoliko kompanija kada je u pitanju izgradnja logističko-distributivnih centara što je za nas pogodno zbog prirodnog okruženja koje nije namijenjeno za proizvodnju ili neku prljavu industriju, već upravo za ovakvu vrstu djelatnosti. Imamo neposrednu blizinu autoceste i izgrađenu infrastrukturu a investitori imaju Općinu Kiseljak kao partnera za svoje projekte. S druge strane, nama je bitno da se otvaraju nova radna mjesta i da svi oni koji su otišli u potrazi za boljim životom i za radnim mjestom mogu da se vrate ovamo – kazao je Mišurić Ramljak.

Robot investira desetine miliona KM

U Općini Kiseljak u toku je još jedna značajna investicija. Prošle godine sarajevska kompanija Robot kupila je banjsko lječilište ‘Banja Kiseljak – Hotel Dalmacija‘. Sljedeće godine planira se otvaranje lječilišta nakon obnove.

– Banja Kiseljak je 17 godina bila zaključana i hvala Bogu da smo našli investitora, porodicu Oruč i kompaniju Robot kojima ovim putem zahvaljujem što su se odlučili da investiraju ovdje. U toku je rekonstrukcija lječilišta i plan je da se iduće godine ponovo otvori. I to je investicija od nekih 30 do 40 miliona KM – kazao nam je Mišurić Ramljak.

Kiseljak je oduvijek poznat po nekoliko stvari: mineralna voda, kiseljačka pogačica, dobri i vrijedni ljudi te banjsko lječilište kojem će ovom investicijom biti vraćen stari sjaj što će biti veliki poticaj za banjski i lječilišni turizam u Općini Kiseljak.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...