Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Banke u Hrvatskoj lani poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura

Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 miliona eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

“Poslovanje kreditnih institucija u 2023. godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,4 milijarde eura. Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. godine”, ističu analitičari centralne banke u komentaru kretanja u bankovnom sektoru u 2023. godini.

Po podacima koje iznose, prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 posto na 1,8 posto, a prinos na kapital (ROE) s 8,2 posto na 15,5 posto.

“Rezultat je to porasta dobiti tekuće godine, pod utjecajem snažnog povećanja kamatnih prihoda. Znatan doprinos rastu tih prihoda dali su i prihodi na prekonoćne depozite kod HNB-a”, objašnjavaju analitičari HNB-a.

Od 20 banaka njih 19 poslovalo s dobiti

Središnja banka je komentar i prateće tablice o poslovanju kreditnih institucija izradila temeljem podataka koje je dobila od samih banaka, a podatci iz tablica pokazuju da je od 20 banaka koliko ih je lani poslovalo u Hrvatskoj njih 19 poslovalo s dobiti, dok je s gubitkom poslovala samo J&T banka. Gubitak te banke je iznosio 1,5 miliona eura.

Po podacima (privremeni nerevidirani) iz najnovijih tablica HNB-a, najveću dobit i prošle je godine imala Zagrebačka banka, 450,4 miliona eura, što je u usporedbi s privremenim nerevediranim podacima za godinu ranije povećanje za 89,4 posto, ili za 212,6 miliona eura.

Slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ) s dobiti od 314,1 milion eura, što je za 125 miliona eura ili 66 posto više nego u 2022. godini.

Erste&Steiermärkische Bank je u prošloj godini ostvarila dobit u iznosu od 219,2 miliona eura, što je 69 posto više nego godinu ranije.

Više od sto miliona eura dobiti u prošloj je godini imala još OTP banka, čija je dobit iznosila 134,8 miliona eura, ili 50,5 posto više nego u 2022. godini.

Na petom mjestu po visini dobiti je još jedna banka u stranom vlasništvu – Raiffeisenbank Austria, čija je dobit znatno povećana. Naime, lani je dobit te banke iznosila gotovo 96 miliona eura, što je za gotovo 59 miliona eura ili 159 posto više nego 2022. godine.

Na šestom je mjestu najveća banka u većinskom državnom vlasništvu – Hrvatska poštanska banka (HPB), koja je u julu prošle godine pripojila Novu hrvatsku banku i bilježi višestruko povećanje dobiti. Po podacima iz tablica scentralne banke, HPB je u prošloj godini imala dobit od 80,6 miliona eura, što je za 63 miliona eura ili 359 posto više nego godinu ranije. (Hina)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez (52) fotografijom koju je objavio na Instagramu potvrdio je da je pristao preuzeti kormilo Zmajeva. Kao grom iz vedra...

Vijesti

Snijeg je stigao u Bosnu i Hercegovinu, a prvo je počeo padati u Krajini. Zabijelio je Bosanski Novi, kako se i vidi na fotografijama...

Vijesti

Ivana Ilić majka male Danke Ilić je otvorila ranjenu dušu i po prvi put progovorila o tragičnom 26. martu kada je dvogodišnja djevojčica nestala,...

Biznis

Vijest da je američka kompanija Regulus Global preuzela je velike udjele u dvije značajne firme domaće vojne industrije, privukla je mnogo manje pažnje i...