fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Atletski miting za djecu i mlade s invaliditetom

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1

Na stadionu Tušanj danas je održano sportsko takmičenje za djecu i mlade s invaliditetom. Ovo takmičenje predstavlja jedinstvenu priliku za učesnike da pokažu svoje sportske vještine, druže se i uživaju u sportskim aktivnostima. Program uključuje različite sportske discipline prilagođene mogućnostima učesnika.

Šefika je aktivna sportistkinja, a danas se takmičila u disciplini trčanje na 60 metara. Već osam godina trenira streljaštvo, a ovo je, kaže, za nju novo iskustvo. Za današnje takmičenje se vrijedno pripremala te nam je i opisala način na koji se osoba u kolicima priprema za ovu disciplinu.

„Ja se pripremam jednom sedmično jer zbog svih obaveza nemam više vremena. Ujutru oko 9 sati sam tu dok se ne zagrijem ozbiljno. Otprilike sat vremena, to je taj period koliko ja mogu da izdržim da se pripremam. Iskreno, malo je naporno jer si konstantno na rukama i najveća snaga je u rukama“, objašnjava Šefika Mujić, takmičarka.

Šefika ponosno ističe da je njen invaliditet ne sprječava ni u čemu, zapravo daje joj još veći motiv da se trudi i postiže sve što zamisli. Današnje takmičenje za nju predstavlja nešto posebno, najprije zbog druženja i mogućnosti da pokaže koliko zaista može.

„Bitno je da se družimo, da smo svi jednaki, kao što i jesmo. Bez obzira na to da li imali invaliditet ili ne, svi smo osobe, živa bića, svi smo jedno, samo se razlikujemo na neki način“, kazala je Šefika Mujić, takmičarka.

Na takmičenju je učestvovao i Halid, koji se predstavio u disciplini trčanje na 60 metara i skok u dalj.

„Danas mi je veoma značajno što ću se takmičiti. Cilj mi je učestvovati zato što mnogo volim trčanje“, govori Halid Fejzić, takmičar.

Takmičenje je s uzbuđenjem dočekala i Irma, koja je prošle godine predstavljala našu državu na Ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu osvojivši osmo mjesto u plivanju.

„Takmičit ću se i danas i očekujem pobjedu“, kaže Irma Tučić, takmičarka.

Direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine navodi da je sport i fizička aktivnost veoma značajna za osobe s invaliditetom. S druge strane, ne može se ni zanemariti inkluzivni dio koji danas povezuje djecu sa i bez invaliditeta, ali i njihove roditelje.

„Svrha je prije svega da mi u narednom periodu iz ovog jednog kvantiteta djece sa poteškoćama stvorimo i buduće olimpijce. Danas ovdje imamo i Irmu Tučić koja je učestvovala prošle godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu. Cilj je da pokažemo svima koliko oni mogu, a ne samo da gledamo onu negativnu sliku šta oni ne mogu“, navodi Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Projekat Inkluzivnih atletskih aktivnosti se provodi posljednja tri mjeseca, a današnji atletski miting predstavlja njegovu završnicu. Cilj događaja je promocija sporta među djecom i mladima sa invaliditetom, kao i podizanje svijesti o važnosti inkluzije i ravnopravnosti u sportskim aktivnostima.

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...