fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Arūnas Gibieža je virtuoz na motociklu koji nastupa na Red Bull Showrunu u Sarajevu

Jedna od velikih zvijezda koja će biti dio događaja Red Bull Showrun u Sarajevu početkom juna, litvanski je motociklist koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po najdužoj vožnji na zadnjem točku.

Arūnas Gibieža, koji je poznat i kao Aras, rođen je 25. oktobra 1989. godine u Vilniusu u Litvaniji. Ovaj 34-godišnji motociklist je svoju sjajnu karijeru počeo 2005. godine i nikada se nije promijenio.

Ljubav i strast prema motociklima javili su se kada je imao samo 10 godina, a velike zasluge za to ima njegov djed, koji mu je kupio prvi motocikl. Bio je to Suzuki RG50 s kojim je sve počelo, a Aras je ubrzo shvatio da su brzina i ekstremni sport zapravo njegov poziv.

Prošlo je svega nekoliko sedmica od toga, a Aras je već vozio na zadnjem točku te je vukao stopala po tlu kako bi osjetio balans motocikla. To su zapravo bili njegovi prvi koraci ka cilju da postane stunt vozač.

Svoj prvi superbike motocikl kupio je kada je imao 16 godina. Bila je to Yamaha R6 s kojom se počeo takmičiti. Ostvarivao je dobre rezultate u šampionatima širom baltičkih država i Evrope, a pobjede su ga učinile poznatim. Međutim, utrke ga nisu u potpunosti ispunjavale pa se Aras nakon određenog vremena vratio svojoj strasti iz djetinjstva, a to je stunt riding.

Nakon što je kupio svoj drugi motocikl Suzuki GSX600R, Aras se potpuno posvetio svom pozivu, a danas je vlasnik brojnih titula. Vremenom je postao jedan od najpoznatijih stunt motociklista svijeta, a svoje vještine pokazuje na takmičenjima i egzibicijama širom svijeta. Također, za svoje nastupe je pripremio i neke druge motocikle među kojima je i Kawasaki ZX 6R.

U Portugalu je tokom MotoGP vikenda na stazi Portimao izveo show na kojem je prvi put vozio KTM 900
DUKE R.

Aras je dokazano dobar na asfaltu, no vještina mu ne nedostaje čak ni na snijegom i ledom pokrivenoj
podlozi, gdje je koristio “ekserice”.

Period tokom pandemije koronavirusa je bio težak za sve, no Gibieža je našao način da napravi show i
sjajnim performansom zabavi sve one koji su u lockdownu.

Upravo je njegova tačka dio programa spektakla koji Red Bull priprema za 9. juni u Sarajevu, a to je Red Bull
Showrun. Aras će imati priliku da pokaže sve što zna pred više od 50.000 očekivanih gledatelja. On će uz
nekadašnjeg F1 vozača Davida Coultharda, njemačkog drift dvojca Red Bull Driftbrothers i druge sportiste
definitivno biti jedna od najvećih zvijezda i imati jedan od najatraktivnijih nastupa kojim je i ranije
oduševljavao mase širom svijeta.

Šta publika u Sarajevu može optrilike očekivati, Gibieža je demonstrirao prošle godine u Portugalu, također u sklopu događaja Red Bull Showrun.

The post Arūnas Gibieža je virtuoz na motociklu koji nastupa na Red Bull Showrunu u Sarajevu appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...