fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Alijansa nije “a la carte”

Trump je 10. februara izazvao političku buru i jezu među evropskim saveznicima Sjedinjenih Država kada je rekao da će “ohrabriti” Rusiju da napadne bilo koju zemlju NATO-a koja ne ispunjava finansijske obaveze.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Trumpove komentare “užasnim i opasnim”.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da “svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva našu sigurnost, uključujući i onu SAD”.

Član 5 Ugovora o NATO navodi da ukoliko je članica Saveza žrtva vojnog napada, svaka članica mora razmotriti taj čin kao napad na cijelu grupu zemalja, i preduzeti mjere da pomogne napadnutoj državi.

Bivši predsjednik SAD često kritikuje članice NATO da premalo finansiraju Alijansu.

Tokom mitinga u Južnoj Karolini, Trump je rekao da je razgovarao sa šefom države jedne NATO članice, ali ga nije imenovao.

Izjava stiže nakon što je Trump, vjerovatni kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima u novembru, izvršio pritisak na Republikance u Kongresu da blokiraju akt koji bi obezbjedio novu pomoć Ukrajini.

Bijela kuća je oštro reagovala na Trumpove izjave.

“Podsticanje invazija od strane ubilačkih režima na naše najbliže saveznike je užasavajuće i besmisleno”, rekao je portparol Bijele kuće, Andrew Bates, u subotu uvečer.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...