Pratite nas

Upišite traženi pojam

Sport

Adis Bećiragić: Ukalkulisali smo njihovu nadmoć u skoku, ali stvar koja je bila najveći uzrok poraza nismo

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1

Reprezentacija BiH je večeras doživjela poraz od rancuske u tuzlanskom Mejdanu u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a svoje viđenje ovog duela je na press konferenciji nakon meča dao selektor Adis Bećiragić. 

“Pripremali smo se za ovaj meč, imali smo četiri stvari koje su nam bile zadaci. Jedan od njih je bio kontrola skoka iz dva razloga. Prije svega, iz razloga što je naše osnovno oružje kontranapad, a bez skoka i kontrole skoka i prvog pasa mi nemamo šansu da odradimo kontranapad. Oni su samim tim izbili 50% poena koji su u našem džepu prije svake utakmice. Sa njihove strane je to zaista vrlo dobro odrađeno. S druge strane, koliko god smo igrali dobru odbranu, tih deset skokova im je dalo šansu da daju poene iz drugog napada. Naročito u prvom poluvremenu, napravili su izuzetan posao. Iako je bilo samo 2 razlike, zapravo su nas tada dosta potrošili”, kazao je Bećiragić, dodavši:

“Momci su se borili maksimalno, ali smo slabiji fizički i niži od njih. Znali smo da nam je to mana, a oni su nažalost uspjeli da to iskoriste. Potrošili su nam energiju, potrošili su nam faulove, a bilo je dva razlike za njih, umjesto da možda bude osam do deset razlike za nas. Druga stvar, još jedan zadatak, znali smo da će nas pritiskati svugdje na terenu i da će se truditi da nas izbace iz organizacije. Uspjeli su dosta puta u tome, iako smo mi, kad god smo uspjeli da se organizujemo, našli poziciju za koš. I to smo ukalkulirali, jer ne možete sve zatvoriti”.

Istakao je i mišljenje o najvećem uzroku poraza.

“Ono što ja nisam ukalkulirao večeras, mislio sam da ćemo s ovom atmosferom da bolje šutiramo za tri poena, jer je to nama zaista bilo potrebno. Od šuteva koje smo uputili, veliki broj su bili apsolutno slobodni šutevi, a trebala su nam samo još tri da podignemo publiku i da krenemo u naš kontranapad i da mi njih sameljemo. Ja lično nisam pretpostavio da ćemo tako loše šutirati za tri poena. Sve ostalo, greške, skokovi u napadu, sve je to normalno u predračunici kad pripremaš utakmicu, sem tih trojki. Amar jednom pogodio tricu, skroz nam se promijeni čehra, tako da smo stalno tražili tu tricu, a ne da kažem dvije ili tri zaredom. Po meni lično, naš nedostatak je bio taj šut za tri, jer smo morali računati da su oni veći i jači od nas i da ćemo dati taj skok”, kazao je naš selektor.

Govorio je i o sudijama, za koje mnogi smatraju da večeras nisu odradili dobar posao.

“Nije zahvalno razgovarati o tim stvarima previše. Kad mi gledamo pod adrenalinom, nama se učinilo da je bilo barem 5-6 grešaka. Kažem opet, učinilo. Zato bi bolje bilo da vidimo da li je bilo zaista tako. Čak i tri greške promijene ritam utakmice, i mislim ako se to desilo, onda je to ozbiljno. Ovo su iskusne sudije, oni ne griješe tako lako. Kad smo u Poljskoj poveli pola koša, jedna lopta nam nije svirana, a ispod našeg koša su dva puta svirani prekršaji koji nisu bili. Mi smo svjesni toga. Mi se protiv toga ne možemo boriti, moramo da pogodimo koju tricu više, to je sve što možemo”, poručio je Bećiragić.

Za kraj je istakao i da reprezentaciji uskoro slijedi podmlađivanje.

“Sagledavamo problem iz dosta uglova, razmišljamo koji će igrači prestati igrati za godinu ili dvije. Koje su nam pozicije deficitarne? Zaista nam je potreban taj šuter, ako me pitate sad ovako, vruće glave. Mi smo računali na Johna Robersona, koji je šuter i koji će pogoditi te tri trice i koji će promijeniti ritam. Nismo mogli to da iskoristimo, razgovarali smo sa njim i bio je spreman da igra, ali nakon desetak dana me nazvao i rekao da mu je koljeno nateklo, da mora ići na terapije. Mnogo nam je nedostajao i kapiten. Ne bih volio direktno da govorim, ali čini mi se da ćemo morati napraviti neke promjene, malo podmladiti ekipu. Budemo li našli novog stranca, i on će morati da bude malo mlađi, neko ko će se uklopiti u ovu ekipu. Najvažnije je pogoditi karakter igrača, a ne dovesti nekoga ko će iskoristiti naš pasoš, biti tu dva prozora i onda reći, doviđenja, prijatno. Najteže nam je naći takvog čovjeka. Već smo u kontaktima, najbitnije nam je naći igrača koji nam nedostaje, a da nije u pitanju neko ko će uzeti pasoš i neće više dolaziti. To je zaista veliki problem, nije jednostavno. Sto posto ćemo tražiti igrača, da li će to biti jedinica, petica ili četvorka, još ne znam. U mojoj glavi, sad je to 85% jedinica, dobar skorer koji će pomoći Amaru i Edinu. To je moje mišljenje”, kazao je selektor na kraju.

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...