fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ademović o zastoju u radu Doma naroda: Neću dozvoliti da ubuduće na dnevni red dođe nešto što nije prošlo Ustavno-pravnu komisiju

  • Kemal Ademović, predsjedavajući u Domu naroda PS BiH, goatujući u emisiji ŠPICA na TV SA – je pojasnio okolnosti usljed kojih je došlo do privremenog zastoja u radu Doma naroda, koji neki nastoje predstaviti kao nerješivu blokadu.

—- VIDEO pogledajte na linku OVDJE

Naime, Klub Bošnjaka je napustio posljednju sjednicu Doma naroda jer je na Dnevni red uvršten neustavni zakon o Ustavnom sudu BiH predlagača delegata Neškovića iz SDS-a. Puno je teorija o tome zašto se taj zakon uopšte našao u proceduri i zašto su naši partneri u vlasti podržali da se uvrsti taj zakon na Dnevni red.

“Ja sam u srijedu, 22. maja, organizovao sastanak kolegija Doma naroda, potom i Klub bošnjaka.
Očekivao sam da će u međuvremenu biti usaglašen budžet i još uvijek očekujem mogućnost da u narednih nekoliko dana on bude usaglašen i zakazat ću sjednicu zbog tog budžeta.
Također, pokrenut ću izmjene Poslovnika i tražit ću po hitnom postupku da se to rješava. Da se više na dnevni red sjednice ne može staviti nešto što nije prošlo Ustavno-pravnu komisiju, koja će ocijeniti je li nešto ustavno ili nije. Trenutno može bilo kakav zakon koji je neustavan ući u proceduru, razmatrati se i donijeti o njemu politička odluka. A on u konačnici ne može zaživjeti kao zakon nego je samo prostor za populizam i natezanje između pozicije i opozicije.
Očekujem podršku od svih delegata da napravimo te izmjene” – rekao je Ademović.

  • Ademović je kazao da trenutno imamo neku vrstu privremene blokade, ali ona nije stvarna u smislu da se neće desiti nova sjednica.
    Prema njegovim rijećima sjednica će  biti možda već u ovom mjesecu, a u narednom sasvim sigurno. Dakle, Dom naroda će nastaviti da radi.

“Mi znamo da u ovom periodu Evropska unija ima svoje parlamentarne izbore i da aktivnosti u BiH stagniraju i da će stagnirati. Međutim, vidimo da se početkom juna planira novi politički forum na visokom nivou i dolazak Varhelyia u BiH, što ukazuje na to da se aktivnosti neće zaustaviti. Započeo je screening, Lista reformi za Plan rasta također je usvojena, tako da nije došlo do ozbiljnog zastoja zbog toga što je jedan dom prekinuo sjednicu” – govori Ademović.

U principu, Dom naroda razmatra zakone nakon što ih razmotri i donese Predstavnički dom, tako je po Članu 95. Poslovnika Doma naroda.
Kako je rekao Ademović –  Predstavnički dom posljednje dvije svoje sjednice nije izručio gotovo ništa.

—- VIDEO pogledajte na linku OVDJE

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...