fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

AccessibAll – Nova era u pristupačnosti sportskim objekatima; Olivier Jarosz za SC: ”Stvaranje pozitivnog okruženja za osobe s invaliditetom je od suštinskog značaja”

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, najpopularniji sport. Kako bi se bolje odražavao globalni fokus na poboljšanu pristupačnost sportskim objekatima, lansiran je novi brend i identitet – AccessibAll. Još 2009. godine, Centar za pristup nogometu u Evropi (CAFE) osnovan je kako bi savjetovao najveće evropske fudbalske institucije o tome kako pružiti inkluzivno iskustvo na dan utakmice za osobe s invaliditetom.

Sigurnost, udobnost i pristupačnost na stadionima

CAFE je partner s UEFA-om i njenim nacionalnim asocijacijama. Kako bi donio stvarne promjene, s istinskom autonomijom za osobe s invaliditetom i većom mogućnošću ne samo da prisustvuju uživo utakmicama, već da to čine u sigurnom, udobnom i pristupačnom stadionu. Od tada, organizacija je proširila svoj rad van Evrope sarađujući sa FIFA-om i nekim nacionalnim asocijacijama, sa uspješno realizovanim projektima na evropskim klubskim finalima poput Lige prvaka, kao i na UEFA Euro i FIFA Svjetskim kupovima. Uživo sport je univerzalni jezik, a iskustva u Evropi su pomogla da se ostvari utjecaj u različitim regijama širom svijeta.

Sport želi da promijeni živote i stvori trajne uspomene

Sada, AccessibAll, predstavlja širu viziju – da promoviše pristupačnost u svakoj areni, čineći svaki sportski događaj inkluzivnim iskustvom širom svijeta. Ovaj rebranding označava novu eru, kako za organizaciju tako i za osobe s invaliditetom ljubitelje sporta širom svijeta. AccessibAll ima za cilj da nastavi graditi na temeljima postavljenim od strane svojih partnera, zainteresovanih strana i kolega prošlosti i sadašnjosti, koristeći jedinstvenu moć sporta da promijeni živote i stvori trajne uspomene. Izvršni direktor AccessibAll-a, Olivier Jarosz, izjavio je: “Oduševljeni smo što vam predstavljamo AccessibAll-u. Ovaj rebranding je više od promjene imena. To je potvrda naše posvećenosti činjenju sportova pristupačnim za sve. Naša posvećenost pristupačnosti i inkluzivnosti je ojačana. Tu smo da podržimo i zastupamo sve navijače, osiguravajući da svako ima jednaku priliku da uživa u sportovima koje voli”, dodao je Olivier.

Organizacija ima uzbudljive planove za niz projekata i inicijativa, uključujući AccessibAll Global Summit i #TotalAccess Week of Action. Više vijesti o ovim inicijativama očekuje se uskoro. Cilj AccessibAll-a je eliminirati postojeće barijere, koristeći ‘totalni pristup’ kao svoj fokus i iskorištavajući moć sporta kao katalizator za promjene koje uključuju osobe s invaliditetom u širem društvu.

Potpuni pristup doživljaju uživog sporta, osnaživanje osoba s invaliditetom i znanje i informacije

Dakako, organizacija istražuje svaki element iskustva na dan utakmice iz svih uglova pristupačnosti, od prilagođavanja sistema prodaje ulaznica kako bi bio pristupačan za navijače s intelektualnim smetnjama do pružanja audio-opisa za slijepe i slabovidne navijače. Podrška za ulogu službenika za pristup osobama s invaliditetom u više od 50 zemalja znači da je fokus na inkluziji sve više centralan za sportske organizacije širom svijeta. Osobe s invaliditetom su u središtu svih aktivnosti AccessibAll-a, a organizacija podržava osnivanje udruženja navijača s invaliditetom u zemljama širom svijeta. Ovo osnažuje navijače da zauzmu svoje mjesto u samom srcu sporta uživo. Zahvaljujući sve većem broju udruženja navijača s invaliditetom širom svijeta, osobe s invaliditetom vrše pozitivne i inkluzivne promjene u svojim lokalnim klubovima, nacionalnim ligama i globalnim turnirima.

Također, AccessibAll pruža vodeće, inovativne smjernice za navijače i sportske organizacije. UEFA vodič “Pristup za sve” smatra se međunarodnim uzorom za stvaranje inkluzivnih i pristupačnih iskustava na stadionima. Sva njihova aktivnost se temelji na istraživanjima zasnovanim na dokazima i povratnim informacijama korisnika, u kombinaciji sa godinama stručnosti u oblasti pristupačnosti na sportskim stadionima.

Portal Sport Centar imao je priliku da Olivierom Jaroszom razgovara o lansiranju AccessibAll-a i zašto osobe s invaliditetom trebaju imati glas.

FOTO: AccessibAll

Donosimo intervju sa Olivierom Jaroszom, izvršnim direktorom AccessibAll-a

Na početku je odgovorio šta ga je motivisalo za rebranding iz CAFE-a u AccessibAll.

”Rebranding je bio pokrenut željom da odrazi naš prošireni globalni fokus. Iako je CAFE bio ključan u poboljšanju pristupačnosti u evropskom fudbalu, AccessibAll predstavlja našu posvećenost inkluzivnosti u svim sportovima i globalnoj ekspanziji. Željeli smo ime koje će obuhvatiti našu misiju da svaki sportski događaj bude pristupačan svima, bez obzira na lokaciju”, naglasio je.

Podijelio je neke konkretne inicijative koje planira lansirati AccessibAll ove godine.

”Počinje sa nadolazećim UEFA Euro 2024. gdje ćemo pružiti audio-opisni komentar za slijepe i slabovidne navijače za utakmice na jeziku nacionalnog tima koji igra i na njemačkom jeziku. Općenito, imamo nekoliko uzbudljivih projekata u planu, posebno jer ove godine obilježavamo 15 godina od kada je naša priča počela u Monaku 2009. Kasnije ove godine planiramo organizovati AccessibAll Summit sa našim partnerima, koji će okupiti stručnjake i zainteresovane strane iz cijele Evrope kako bi razgovarali o najboljim praksama i inovacijama u pristupačnosti. Dodatno, #TotalAccess Week of Action ima za cilj postati globalna
kampanja za podizanje svijesti i promovisanje inkluzivnih praksi na sportskim lokacijama.

Otkrio je kako AccessibAll planira rješavati izazove pristupačnosti u regionima sa manje razvijenom infrastrukturom.

”Prepoznajemo da različite regije imaju jedinstvene izazove. Naš pristup je da blisko sarađujemo sa lokalnim organizacijama, posebno nacionalnim savezima, vladama i zajednicama, kako bismo razumjeli njihove specifične potrebe. Pružamo prilagođene smjernice i podršku, od dizajna pristupačnih stadiona do obuke službenika za pristup osobama s invaliditetom ili stadionske sigurnosti. Naš cilj je stvaranje održivih i lokalno relevantnih rješenja, ali se u konačnici fokusira na stvaranje dobrodošlog okruženja za navijače fudbala”.

U mnogim zemljama, pristup osobama s invaliditetom je i dalje ograničen. Dao je ideje kako to riješiti.

”Stvaranje dobrodošlog okruženja za osobe s invaliditetom je od suštinskog značaja ne samo za njihovu sreću, već i za razvijanje duha inkluzivnosti u sportu. Prema studijama Evropskog parlamenta, 27% populacije ima invaliditet, što čini značajnu demografsku grupu koja ne smije biti zanemarena. Osiguravanjem pristupačnosti, ne samo da zadovoljavamo potrebe ovih navijača, već i poboljšavamo opću atmosferu, pokazujući da su svi dobrodošli i cijenjeni.Osim toga, pružanje boljeg pristupa pomaže u razvoju posvećenije i raznolike baze navijača. Radi se o stvaranju uslova u kojima svi navijači, bez obzira na svoje sposobnosti, osjećaju pravu pripadnost. Iako je pred nama još dug put, vidjeli smo inspirativan napredak. Na primjer, Liverpool FC, u saradnji sa Udruženjem invalidnih navijača Liverpula, daje primjer. Međutim, čak i klubovi poput AC Sparta Prag su pokazali da se značajna poboljšanja mogu postići u relativno kratkom vremenskom periodu, praveći impresivne korake u pristupačnosti. Na kraju, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom nije samo o poštovanju propisa; radi se o prihvatanju vrijednosti inkluzivnosti i zajednice koje su u srcu sporta”, zaključio je Jarosz.

The post AccessibAll – Nova era u pristupačnosti sportskim objekatima; Olivier Jarosz za SC: ”Stvaranje pozitivnog okruženja za osobe s invaliditetom je od suštinskog značaja” appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Vijesti

U tuzlanskom naselju Dokanj jučer se dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 33-godišnji radnik iz Zavidovića, potvrđeno je iz kantonalne policije....