fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Danas dženaza i ukop posmrtnih ostataka četiri žrtve ubijene na području Prijedora – NEON Televizija

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas će biti klanjana kolektivna dženaza te obavljen ukop posmrtnih ostataka četiri žrtve koje su 1992. godine ubijene na području Korićanskih stijena, Čarakova i Kozarca.

Vjerski program trebao bi početi u 12 sati. Nakon podne namaza bit će klanjan dženaza – namaz koji će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Kamičanima je Alija (Kasim) Forić, koji je imao 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci – Mekteb, 1998. godine. Alija će nakon dženaze biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani.

Najstarija žrtva imala 50 godina

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Badema (Ibro) Musić, rođena 1942. godine. Ona je imala 50 godina kada je ubijena u Čarakovu kod Prijedora. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2018. godine na lokalitetu Alića šuma u Čarakovu, a bit će ukopani na Šehidnskom mezarju Čarakovo.

Osim ove dvije žrtve ove godine će konačan smiraj naći i Nazif (Hajro) Musić, rođen 1960. godine u Čarakovu. On je ubijen u julu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su u Čarakovu, na lokalitetu Žeger, ekshumirani u martu prošle godine. On će također biti ukopan u Šehidskom mezarju Čarakovo.

Jedna od žrtava čiji posmrtni ostaci će biti ukopani danas nakon kolektivne dženaze u Kozarcu, je i Enver (Nedžib) Aljiji, rođen 1966. godine u Skoplju, u Makedoniji. Ubijen je 1992. godine na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani kada je na ovom lokalitetu otkrivena posljednja masovna grobnica, u septembru 2017. godine. On će biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani.

(FOKUS)

Izvor

Izdvojeno

BiH

U sklopu vježbe BrziOdgovor, EUFOR je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (SIA) izveo kompleksnu vježbu koja je uključivala osiguranje strateške lokacije i demonstraciju sposobnosti EUFOR-a...

BiH

Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova...

Sport

Anel Ahmedhodžić, jedan od najtalentovanijih bh. fudbalera, odlučio je zbog pritisaka javnosti i brojnih uvreda koje je dobio putem društvenih mreža, oglasiti se vezano...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...