fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Međunarodni dječiji festival ‘Vezeni most’ od 10. do 14. oktobra u Tuzli

Tuzla će u narednih nekoliko dana biti u znaku višegodišnjeg Međunarodnog dječijeg festivala “Vezeni most“, koji organizator, Udruženje prijatelja knjige – Društvo “Mali princ“, realizuje od 10. do 14. oktobra u saradnji s Institutom za dječiju književnost i Izdavačkom kućom “Lijepa riječ“.

Ove godine je festival jubilarni dvadeseti, pa je predsjednik Društva “Mali princ“ Šimo Ešić u izjavi za Fenu najavio za sutrašnji dan razvijanje platna dugog 20 metara u Ateljeu “Ismet Mujezinović“ na kojem će umjetnik Dušan Pavlić ilustrirati simbole festivala i prigodnu poruku, što će potom učiniti djeca i više tuzlanskih slikara te nastavnika likovne kulture.

Danas je povodom festivala održana pres-konferencija u Tuzli i detaljno predstavljen program manifestacije, a otvoren je i kreativni maraton u Zavodu za djecu s posebnim potrebama “Svako je od nas poseban“ u želji da štićenici ispolje različite oblike njihovog kreativnog izraza. Danas je održana i jedna u nizu predviđenih festivalskih radionica u vrtiću “Polaterac“, kada su mališani pjevali po sluhu.

Sutra uveče će biti dodijeljena nagrada “Mali princ“ za životno djelo i doprinos razvoju dječije literature književnici Biseri Alikadić, najavio je također Ešić.

Za četvrtak je predviđena dodjela nagrada “Mala vila“ za izvrsnost u dječijoj književnosti Enisi Osmančević Ćurić kao domaćoj književnici za njeno djelo “Sunčana strana djetinjstva“, kao i stranom autoru, njemačkom piscu Jostu Baumu, za knjigu “Detektivi na ljetnjem raspustu“. Ovaj pisac će tim povodom boraviti prvi put u Bosni i Hercegovini.

Ešić od festivalskih sadržaja ističe i program “Sve niče iz priče“, predviđen za četvrtak i petak, kao i događaj drugog festivalskog dana, kada će gostovati svi dosadašnji živi dobitnici nagrade “Mali princ“.

Karnevalski dio manifestacije “Uzavrele ulice“ predviđen je za petak. Mališani maskirani u likove iz dječije literature prodefilovaće tuzlanskim ulicama, a po njihovom povratku na polaznu tačku, biće izabrani najljepši kostimi i maske.

Završno veče manifestacije je u petak, 14. oktobra, što podrazumijeva i proglašenje najbolje knjige.

Ovo ipak neće biti posljednji festivalski sadržaj jer je za dan dan kasnije najavljen naučni skup “Umjetnost i dijete“, posvećen dječijoj književnosti.

Dvadeseti međunarodni dječiji festival „Vezeni most“ ima još najavljenih različitih programa čiji dio će uporedo biti realizovan i u Gradačcu, Gračanici, Srebreniku i Lukavcu.

Izvor

Izdvojeno

BiH

U sklopu vježbe BrziOdgovor, EUFOR je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (SIA) izveo kompleksnu vježbu koja je uključivala osiguranje strateške lokacije i demonstraciju sposobnosti EUFOR-a...

BiH

Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova...

Sport

Anel Ahmedhodžić, jedan od najtalentovanijih bh. fudbalera, odlučio je zbog pritisaka javnosti i brojnih uvreda koje je dobio putem društvenih mreža, oglasiti se vezano...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...