fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Poruka sa okruglog stola iz Mostara: Pitanje državne imovine ne rješavati bez donošenja zakona o restituciji

U organizaciji Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini, Mostarskog muftijsva i Medžlisa Islamske zajednice Mostar danas je u Podveležju održan Okrugli sto o temi „Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom“.  

Nakon dvosatnog rada skupa tokom kojeg je spomenut pitanje tretirano iz više naučnih i iskustvenih perspektiva usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Od OHR-a i organa vlasti zahtijevamo da pitanje državne imovine ne treba se rješavati bez donošenja zakona o restituciji, odnosno da se ova dva pitanja trebaju rješavati zajedno.

2. Od svih organa vlasti tražimo da prilikom donošenja odluka i propisa u vezi gradnje objekata poštuju potrebe Islamske zajednice, s ciljem zadovoljavanja misijske djelatnosti, s posebnim zahtjevom za rješavanjem i dobivanjem dozvola za izgradnju zgrade Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema u Mostaru.

3. Od svih struktura vlasti tražimo da Islamskoj zajednici omoguće da ostvari zakonom predviđena prava i slobode u izgradnji vakufskih vjerskih objekata u sredinama gdje Bošnjaci nemaju mogućnost bitno utjecati na donošenje odluka.

4. Svim organima Islamske zajednice predlažemo da u narednom periodu maksimalno iskoriste kapacitete i stave u funkciju vakufe, s ciljem ostvarivanja ekonomske stabilnosti funkcionisanja i rada medžlisa. 

5. Od struktura i organa upravljanja na svim nivoima zahtijevamo da prilikom donošenja odluka u vezi sa vakufskim predmtima obavezno poštuju zakonske propise, rješavaju predmete u zakonskom roku i provode sudske odluke. Današnjim okruglim stolom i zvanično je završena ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa u BiH” koja je s različitim kulturnim, vjerskim i svečanim programima otvorenja novoizgrađenih vakufskih objekata održana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova...

Magazin

Popularni showman, glumac i voditelj Dragan Marinković Maca potpuno je promijenio svoj izgled i vidno se pomladio. Neko se vrijeme nije pojavljivao u medijima, a nedavno...

Magazin

Pjevačica Džejla Ramović progovorila je o ljubavnom životu koji je skrivala, a onda je spomenula i kolegicu Mariju Šerifović, s obzirom na to da...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...