fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

160 mjesta na prostoru bivše Jugoslavije se zove Prnjavor, sva imaju nešto zajedničko

A ako se saberu sva naselja, sela i zaseoci, u našem regionu postoji čak 160 Prnjavora.

Ono što je karakteristično za mjesta sa ovakvim nazivom je to što se nalaze u neposrednoj blizini manastira. Upravo je to razlog zašto se tako i zovu.

U prnjavorima su živjeli najamni radnici, koji su obrađivali nekada ogromna manastirska imanja. Pošto je većina najamnika živjela u bijednim uslovima ova sela su obično bila siromašna, slabo uređena i mala.

Ljudima je često netačno prva asocijacija na Prnjavor riječ “prnje” koja označava neuredni komad tkanine ili garderobe. Ipak, prema nekim izvorima, ime ovih brojnih mjesta potiče od riječi “pronija”, koja označava veleposjed u srednjovjekovnoj državi.

Mjesta sa ovim ili sličnim nazivom susrećemo širom bivše Jugoslavije, a najčešća su u predjelima gdje ima više manastira. Ako nam je taj podatak poznat, onda ne čudi činjenica da su prnjavori posebno česti na području Fruške gore, budući da na tom prostoru postoji čak 16 manastira.

Kod nekih je naziv “prnjavor” zadržan i u sopstvenom imenu uz ime manastira, kome je služio – Krušedol Prnjavor i Bešenovački Prnjavor, dok je kod drugih preuzet naziv obližnjeg manastira – Velika Remeta ili Grgeteg.

Danas naziv Prnjavor nose sela, zaseoci ili naselja u okviru opština i gradova.

U Bosni i Hercegovini postoji vjerovatno najpoznatiji “prnjavor” – grad Prnjavor i istoimena opština, a istoimena naselja postoje i širom regiona u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, itd, pišu Novosti.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...