fbpx
BiH

Zornić: Protesti su nužni da bi spasili opstojnost BiH

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić izjavila je, uoči sutrašnjih protesta koji ispred OHR-a organizuju Krug 99 i ReSTART, da je krajnje vrijeme da se spriječi svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije BiH.

– Dobili smo neke naznake, a i mediji su to već objavili, da je Ured visokog predstavnika imao namjeru nametnuti nove amandmane na Ustav samo jednog entiteta, Federacije BiH, a sada postoje naznake da će pokušati da idu sa ‘autentičnim tumačenjem’ već prethodno nametnutih amandmana na Ustav FBiH. To upućuje na de facto protektorat u ovoj državi. Pa i to ne bi bio problem, ali je problem ‘schmidtizacija’ Bosne i Hercegovine – izjavila je Zornić za Fenu.

Problem je, kako je rekla, što SAD i desničarska Evropa instrumentaliziraju Ured visokog predstavnika koji je u ovoj situaciji samo izvršitelj, “s tim da izađu u susret cementiranju etno-feudalnog aparthejda u ovoj zemlji”. Zornić je dodala da je to glavni razlog najavljenih protesta.

– Protesti nisu stranački, nisu opredjeljeni nikome… To su čisto građanski protesti koji su nužni da bi spasili opstojnost BiH jer ako visoki predstavanik provede do kraja ovu politiku to vodi u direktni nestanak hiljadugodišnje evropske države Bosne i Hercegovine – istakla je Zornić

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima

Vijesti